48-årige Haile Gebrselassie er et atletik-ikon.

En af historiens bedste løbere med to OL-guldmedaljer på 10.000 meter-distancen på cv'et. Han er kendt over hele verden, og i hjemlandet Etiopien er han en helt. Og netop hér hersker uroen i en konflikt mellem den siddende præsident og oprørere.

Den årelange konflikt har Gebrselassie brugt meget tid på at forsøge at løse via sin status i landet, men konflikten har taget en grim drejning med blodige kampe, der spreder sig igennem hele Etiopien.

Til Sky fortæller legenden, at han selv er klar til at gå i kamp på fronten mod oprørerne.

Foto: TIKSA NEGERI
Vis mere

»Vi er brødre, vi er søstre. Jeg har ikke noget problem med nogen som helst, men jeg har et problem, hvis der er nogen, der vil gøre Etiopien ondt, mit land.«

»Hvis han eller hun vil gøre mit Etiopien ondt, så er jeg imod dem,« siger han.

Gebrselassie bliver selv spurgt af journalisten, om der ikke er en risiko for, at folk dør ved fronten.

Det er TPLF (Tigray People's Liberation Front, red.), der kæmper mod den siddende præsident, Abiy Ahmed. Senest har Ahmed bedt folk hjælpe til på fronten, efter han selv er taget ud for at lede tropperne.

»Har de noget valg? Hvis der ikke er noget Etiopien, hvad er så det næste skridt?« siger han, inden han svarer på spørgsmålet, om han selv vil være at finde på fronten, hvis det bliver nødvendigt.

»Jeg har lige sagt det. Har jeg noget valg? Fortæl mig. Jeg er major i politiet, så derfor skal du ikke være overrasket, hvis jeg holder et våben, fordi jeg har allerede et,« siger han.

Konflikten i landet har blandt andet betydet, at flere udenlandske ambassader har trukket sig fra landet.

Gebrselassie vandt ud over to OL-guldmedaljer hele otte guldmedaljer i VM-sammenhæng.