Hvordan fejrer man sin 80 års fødselsdag? Hedder man Erhard Filtenborg, er der kun én måde at gøre det på. Med et maratonløb.

Den tidligere civiløkonom og 1. viceborgmester fra Ølstykke har kombineret sit arbejde hos IBM og 44 år som byrådsmedlem i Ølstykke og senere i Egedal kommune med kærligheden til langdistancen.

Han er nu pensionist og stoppede sit politiske virke med udgangen af 2017, men har stadig maratonbacillen i blodet.

Fødselsdagsløbet bliver 530. gang, Mr. Marathon begiver sig ud på de klassiske 42,195 kilometer.

Erhard Filtenborg nyder naturen i et af verdens hårdeste og smukkeste maratonløb, Swiss Alpine, ved Davos.
Erhard Filtenborg nyder naturen i et af verdens hårdeste og smukkeste maratonløb, Swiss Alpine, ved Davos. Foto: Privat
Vis mere

Det er som bekendt ikke nogen dårlig vane at holde sig i gang. Når man samtidig synes, at det er sjovt, ser Erhard Filtenborg ingen grund til at stoppe med løberiet.

»For mig er det en livsstil. Jeg er taknemmelig over, at helbredet giver mig lov at motionere. Jeg kobler fra, når jeg løber, og vil fortsætte, så længe jeg kan,« lyder det.

»Maraton har givet nogle fantastiske kulturelle og naturmæssige oplevelser. Man ser en masse. Min kone, Karin, løber ikke selv, men er meget tolerant og ofte med på rejserne.«

Erhard Filtenborg er medstifter af SØAM (Stenløse-Ølstykke Atletik og Motion). Han er et skattet medlem af klubben med sit venlige og beskedne væsen og prioriterer det sociale samvær højt.

Der pustes ud i målet ved Vinterpaladset i St. Petersborg.
Der pustes ud i målet ved Vinterpaladset i St. Petersborg. Foto: Privat
Vis mere

Lørdag 27. april, to dage før 80 års fødselsdagen, fejrer Klub 100 Marathon sit æresmedlem med et maratonløb på Vestsjælland med udgangspunkt i Stillinge på en syv kilometer lang rundstrækning og med bobler og kransekage bagefter.

»Jeg er stolt af, at man vil hædre mig med et løb. Jeg vil nyde alle 42 kilometer,« siger han.

Erhard Filtenborg havde spillet fodbold i Ølstykke i mange år, inden han begyndte at løbe uden for kridtstregerne. Debuten fik han i Eremitageløbet i 1977.

»Nogle fodboldkammerater lokkede mig med i Dyrehaven. Jeg kan huske, at jeg var helt smadret bagefter. 14 kilometer i ét stræk er noget andet end at spille en fodboldkamp. Men det tændte mig,« mindes han.

Siden har han deltaget i et hav af Eremitageløb. I 1997 blev han kåret som ”Årets mandlige Eremitageløber”, og han er tilmeldt det kommende E-løb 6. oktober.

I 1984 stillede han op i SNIKs Nike Marathon. Mest af nysgerrighed.

»Det var dagen før min 45 års fødselsdag. Jeg ville prøve, hvordan det var at løbe så langt. Bare en enkelt gang. Jeg havde ikke drømt om, at de 42,195 kilometer ville gå mig i blodet,« siger han.

Sit maratonløb nr. 100 fejrede han i Paris ti år efter debuten i de mere beskedne rammer i Nærum.

Erhard Filtenborg hyldes med blomster og laurbærkrans efter sit maraton nr. 500 i 2014 i København.
Erhard Filtenborg hyldes med blomster og laurbærkrans efter sit maraton nr. 500 i 2014 i København. Foto: Privat
Vis mere

»Paris er den smukkeste og mest spændende by, jeg har løbet i,« siger han.

Erhard Filtenborg viser mig en liste over de 529 maratonløb, han har gennemført til dato. Han har løbet i 45 lande og er optaget i den internationale Globetrotter-maratonklub.

2Jeg skylder maraton meget,« siger han med et drømmende blik på den imponerende statistik.

I 2003 løb han ikke færre end 37 maratonløb. De sidste tre år har han løbet otte om året, og det er også målet i år. Hans seneste er 10. marts i Barcelona. Til september skal han løbe Berlin Marathon for 27. gang.

Det var et stort øjeblik for ham, da han i 2002 løb i mål i Berlin med sin datter, Ulla, i hånden i hendes debut. Siden har de løbet sammen i Hamborg, København, Dublin og i vinmarkerne i Medoc i Frankrig.

Et elsket løb er det farverige og charmerende Marathon du Vignoble d’Alsace, som Erhard Filtenborg i år skal løbe for fjerde gang.

»Jeg nyder gerne et glas Alsace-vin ved væskedepoterne og tager det ikke så tungt med tiderne,« siger han.

»Jeg lægger nogle minutter til mine maratontider hvert år. Det er længe siden, jeg løb på tre timer og 23 minutter. Nu skal jeg bruge fem timer, men så meget desto mere tid har jeg til at nyde naturen og byerne.«

Der er tid til at hygge sig i vinmarkerne i Alsace. Erhard Filtenborg, til højre, skåler med Lars Christiansen fra Aalestrup og en fransk piratpige.
Der er tid til at hygge sig i vinmarkerne i Alsace. Erhard Filtenborg, til højre, skåler med Lars Christiansen fra Aalestrup og en fransk piratpige. Foto: Privat
Vis mere

Da han var til Østerbroundersøgelse, sagde lægen, at alt så normalt ud bortset fra én ting, lungefunktionen.

»Den var bedre i forhold til alderen,« siger han med et skævt smil.

Erhard Filtenborg træner tre gange om ugen, ofte sammen med klubkammeraten Anders Munch Madsen, som i 1995 stiftede Klub 100 Marathon. Han er klubbens første æresmedlem og nåede at løbe 614 maratonløb, inden en skade tvang ham til at sætter kilometerantallet ned.

Engang var maraton er sport for de få, men har udviklet sig til en folkesport med 15-20.000 danskere, som løber mindst ét maratonløb om året.