561 nye lægemidler mod kræft på vej på markedet. Hvis du er en af de mere end 32.000 danskere, som i år får en kræft-diagnose, så fortvivl ikke.

SE DE NYE VÅBEN I KAMPEN MOD KRÆFT

Selv om kræft ikke kan undgå at fylde en med angst, så er dagens glade budskab, at langt fl ere danskere i fremtiden vil besejre sygdommen, som de fl este af os hidtil har opfattet som en dødsdom.

- Det ser rigtig lyst ud lige nu , hvor ikke færre end 561 lægemidler mod kræft er i de afgørende testfaser. Det er simpelthen i tonsvis af nye kræftmidler, som testes nu med lovende resultater. Vi får næppe udryddet kræft, men et langt større antal patienter vil fremover være sikret et rigtig godt og langt liv - med en tilfredsstillende livskvalitet , siger professor, overlæge Mikael Rørth, Rigshospitalet, der regnes for en førende kapacitet i dansk kræftforskning.

Forstærket effekt
- Med de mange nye mediciner får vi mulighed for at kombinere nye og gamle behandlinger med en forstærket positiv effekt. Dertil kommer, at der på det seneste også er sket kolossale fremskridt på det kirurgiske område og i strålebehandlingen, ligesom vi er blevet meget bedre til at stille diagnoser og forebygge. For nylig har man fået ny, klart livsforlængende medicin i behandlingen af bl.a. nyrekræft, mave-tarmkræft og prostatakræft.

Optimist
Lederen af verdens førende kræftforsknings- institut, National Cancer Institute i USA, dr. med. Andrew von Eschenbach, ser endnu mere optimistisk på patienternes fremtid:

- I år 2015 vil vi helt slippe for, at nogen dør af kræft. Det mener jeg faktisk er inden for rækkevidde, siger han i en offi ciel udtalelse. Ida Sofie Jensen, direktør i Lægemiddelindustriforeningen i Danmark (LIF), bekræfter, at man alene i kraft af ny medicin er kommet utrolig langt . Hun fremhæver især de såkaldt biologiske lægemidler.

Drik rødvin
- For ti år siden haltede vi herhjemme bagefter. Der sagde man til patienter med kræft, at de skulle gå hjem og drikke et glas rødvin og tale om tingene. Dengang kunne vi ved hjælp af kirurgi behandle halvdelen af alle kræftsygdomme. I dag er vi ope på mellem 80 og 90 procent af alle kræftsygdomme, siger hun. Direktør Atef El-Kher fra fi rmaet Kirurgi Rejser, der sender dansk kræftsyge i behandling på hospitaler i Kina og Tyrkiet:

Lær af Kina
- I Kina har man overbevisende resultater med både genterapi og cyberknife, der er en særlig præcis og skånsom strålebehandling. En række af de patienter, som var opgivet af kræftlægerne herhjemme, men som valgte at søge behandling hos de kinesiske læger, har fået forlænget deres liv i betydeligt omfang. På deres hospitaler angriber man kræft med en bred vifte af behandlinger på samme tid: Genterapi, stråler, varmebehandling, immunstimulation og kinesiske urteudtræk.

Eksperimentel behandling
På Rigshopsitalet i København tilbydes nu eksperimenel kræftbehandling, hvor en række nye metoder anvendes, endnu før virkningen er 100 pct. videnskabeligt bevist og behandlingen offi cielt godkendt. Alvorligt syge kræftpatienter, der er opgivet på deres lokale sygehus, kan bede om at blive indstillet til denne behandling, der bl.a. omfatter immunterapi og stereotaktisk stråleterapi. De foreløbige erfaringer på Rigshospitalet er gode. De syge får en bedre livskvalitet og lever længere.