17-årige Mette vejede 130 kg og fik opereret mavesækken mindre i Belgien. Det er ulovligt i Danmark.

- Operationen er min sidste chance. Jeg har prøvet alle mulige kure, men ingenting hjalp. Jeg blev bare ved med at tage på. Til sidst vejede jeg næsten 130 kg. Hvis vægten steg meget mere, ville jeg risikere at dø.

Mette fortæller stille og eftertænksomt. Den 17-årige pige ser ikke ud til at tvivle et sekund på rigtigheden af sin store beslutning.

- Det er nu to måneder siden, og foreløbig har jeg tabt 16 kg. Det er jeg meget tilfreds med. Nej, jeg fortryder ikke et sekund, siger Mette, mens hun løfter op i blusen og viser de små ar frem efter en operation med såkaldt kikkert-kirurgi.

Som det første danske barn nogensinde er hun blevet opereret for fedme. Mette ønsker ikke sit rigtige navn frem i offentligheden.

Det er ikke tilladt at fedme-operere børn i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsens regler må danske kirurger ikke operere personer under 20 år, fordi de endnu ikke skønnes fuldt udviklede fysisk og psykisk. Ingen dansk læge ville således turde drømme om at sætte kniven i Mette af frygt for at miste sin autorisation.

Derfor valgte Mette og hendes forældre at rejse til Belgien, hvor der ikke er forbud mod at operere børn. Her sagde kirurgen Bruno Dillemanns på Sant Jans Hospital i Brugge – efter en grundig forundersøgelse – ja til operation.

Operationen kostede 44.000 kr., som Mettes forældre betalte af egen lomme.

- Vi var helt enige og har ikke presset Mette til noget. Hendes liv ville simpelthen blive et helvede uden den operation. Hendes ungdom ville blive ødelagt, og hun ville formentlig dø ret ung af en blodprop i hjertet, siger faderen, der ligesom datteren foreløbig ønsker at være anonym.

Mette: - Jeg har meget længe haft tendens til at overspise. På et tidspunkt var det meningen, at jeg skulle indlægges og behandles for min overspisning, men vi opgav, fordi jeg skulle ligge sammen med patienter, som led af svær skizofreni. Det afskrækkede os. Så det blev ikke til noget. Mine problemer blev større, efter at jeg tog på kostskole. Maden på skolen var så ulækker, at jeg næsten ikke rørte den, men i stedet fyldte mig med chips, pizzaer og colaer. I løbet af det år på skolen tog jeg hele 38 kg ekstra på. Da jeg kom hjem til mine forældre igen, kunne jeg ikke komme ned i vægt. Selv om jeg kæmpede hårdt, siger Mette.

Hammergod til at lave mad
- Min far er hammergod til at lave mad, og jeg har svært ved ikke at overfylde mig. Kan bare blive ved med at spise. Vi lever egentlig sundt nok derhjemme. Spiser både fedtfattigt og mange grøntsager. Men jeg har snydt mine forældre ved bl.a. at gå på McDonalds flere gange om ugen og ved stadig at fylde mig med chips, pizzaer, slik og chokolade. I ret lang tid har jeg faktisk spist mere end dobbelt så meget, som jeg burde, siger Mette.

Ond cirkel
Det blev en ond cirkel for hende. Til sidst var hun så stor, at hun fik smerter i knæene, hver gang hun forsøgte at løbe. Det blev kun til små ture med familiens golden retriever.

- Mit fedt har det med at sætte sig især på lår og bagdel, siger Mette, der ikke kan pege på præcise årsager til, at hun blev så stor.

- Der er sikkert mange årsager. Først og fremmest kan jeg bare godt lide god mad. Der er nok også noget genetisk i det. De er kraftigt byggede og godt i stand i min fars familie.

De lækre fyre
Hvordan påvirker vægten dit selvværd?

- Jeg er en ret stærk person, ikke så let at slå omkuld. Føler ikke, jeg har manglet venner eller haft problemer med mobning. Men det er da ikke så sjovt at gå til fest og sidde alene tilbage, mens de andre hygger sig med lækre fyre. Jeg havde en kæreste sidste år – i fem måneder. Men lige nu har jeg behov for at være mig selv. Jeg har det nu så godt efter operationen, at jeg kan begynde at træne i et motionscenter. Det starter jeg på her til februar – med min egen personlige træner. Operationen kan jo ikke stå alene.

Hvorfor valgte du at blive opereret lige i Belgien?

- Fordi kirurgen dernede har størst erfaring. Vi havde først kontakt med en svensk kirurg, som ikke var afvisende over for os. Han fedmeopererer lige nu svenske børn som led i et forsøg. Men operationsmetoden, hvor man får hele maven skåret maven op, afskrækkede os. Men da min far for alvor tjekkede mulighederne på nettet, var vi ikke i tvivl. Dr. Dillemanns i Belgien bruger næsten udelukkende kikkert-kirurgi, hvor arrene meget hurtigt forsvinder.

Hvordan gik så operationen?

- Jeg var lige ved at fortryde, da jeg blev kørt ind. Blev pludselig grebet af stærk angst for at dø. Men jeg faldt dog til ro igen. Det hele gik planmæssigt, men jeg havde det ret skidt lige bagefter. Havde smerter, var svimmel, havde svært ved at gå. Jeg var også lidt deprimeret i et par uger efter, fordi det var svært at vænne sig til det helt nye liv, siger Mette.

Kvalme eller opkast
- Jeg er nu bare så lykkelig for, at jeg allerede har tabt 16 kg. Hvor jeg før kunne blive ved med at spise, længe efter jeg var mæt, kan jeg nu højst spise en portion svarende til et halvt æble eller lidt mere. Jeg har jo fået sat et silikonebånd omkring mavesækken, så der let danner sig en prop af mad. Spiser jeg for meget, får jeg kvalme eller skal kaste op, siger Mette, der på grund af operationen let kan risikere at mangle proteiner. Derfor supplerer hun sin sparsomme kost med proteindrikke.

Hvad mener du om forbudet mod at fedmeoperere børn herhjemme?

- Det er åndsvagt med den slags forbud. Jeg var jo fuldt udviklet og klar til operationen. En operation er jo absolut sidste udvej. Jeg havde det virkelig dårligt med at se sådan ud. Efter indgrebet føler jeg virkelig, at jeg har fået et helt andet liv, siger Mette, der satser på at komme helt ned omkring de 75-80 kg.