En ting er at være forkølet – endnu værre er at vågne med en stoppet næse midt om natten. Det kræver hverken mirakler eller healing at komme igennem natten med en forkølelse. Det kræver blot en god forkølelsesstrategi.

Søvn betyder alverden for dit helbred og velbefindende. Får du ikke sovet seks til otte timer hver nat, fungerer din hjerne ikke optimalt, og du føler dig træt og udmattet. Mangel på søvn kan desuden påvirke immunforsvaret negativt, og det kan på sigt føre til psykiske lidelser, så det er med andre ord vigtigt, at du får din søvn, så du kan fungere ordentligt og leve op til det, som dagligdagen kræver af dig – også på sigt.

Selv om du sikkert er typen, der holder et sundt søvnmønster, hvor du går i seng samme tid hver aften og i øvrigt ikke stresser hjernen med tv eller arbejde op til sengetid, så er der én ting, der kan komme i vejen for en god nats søvn, og det er en forkølelse. For når du ikke kan trække vejret normalt gennem næsen, vil du selvsagt blive forstyrret i løbet af natten. Og når du først får en dårlig nattesøvn, har kroppen også sværere ved at restituere og komme sig over sygdommen. Du kan altså hurtigt ende i en ond spiral, hvis ikke du lægger en strategi, men det behøver faktisk ikke være så svært.

Puds næse og anvend spray
Når du ligger under dynen og gisper efter vejret gennem de tørre læber, tænker du sikkert kun på, hvordan du kan blive forkølelsen kvit, så du igen kan sove normalt. Og her bør dine første nødhjælpsredskaber være næsesprayen og et par servietter.

Selv om næsesprayen ikke har en direkte helbredende virkning og ikke kan trylle forkølelsen væk, så kan den være en stor hjælp, når du er forkølet – og ikke mindst, når du skal sove. Når du pudser næsen og renser den for sekret, inden du går i seng, vil du øjeblikkeligt føle dig bedre tilpas, og når du efterfølgende anvender din næsespray, reduceres produktionen af slim, og slimhinden trækker sig sammen, sådan at du oplever, at der er bedre passage i luftvejene. Du vil altså ubesværet kunne trække vejret gennem næsen, når du lægger dig til at sove, og effekten af næsesprayen varer op til 12 timer, så der skulle være chance for en god nats søvn.

Hold hovedet højt
For at undgå at næsen stopper til igen i løbet af natten, kan det hjælpe at holde hovedet højt med hjælp fra en pude eller et tæppe, hvis du da ikke er den heldige ejer af en elevationsseng. Det der sker, når hovedet ligger vandret er, at blodet strømmer til næsen, og der produceres sekret, hvilket gør, at næsen kan blive stoppet. Er hovedet derimod lettere hævet reduceres tilførslen af blod til de fine blodårer i næsen.

Bliv frisk - hurtigere
Der er god grund til at arbejde strategisk i kampen mod forkølelsen, for at kroppen skal lide mindst mulig overlast. Sover du godt (eller så godt som du nu kan!) kommer du hurtigere tilbage på rette spor, og du vil ikke blot kunne trække vejret normalt igen, men du vil også opleve større livsglæde, og du vil have mere overskud til de ting, hverdagen byder dig. Der er ingen grund til at bide smerten i sig længere end højst nødvendigt – en rensning af næsen, en næsespray og en ekstra pude er måske i virkeligheden alt, hvad der skal til for at sove godt og dermed fungere bedre næste dag.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.