Det er sundt at dyrke motion, men sommetider kan det også medføre akutte og smertefulde skader. Som når man vrider om på foden under løbeturen eller forstrækker en muskel i låret under fodboldkampen. Heldigvis kan smerten hurtigt lindres ved mindre alvorlige skader, der ikke kræver lægehjælp.

Sportsskader opstår især, når man går i gang med at træne efter en længere periode, hvor man har været inaktiv – eller blot aktiv på en måde, der involverede nogle andre muskler, end dem man går i gang med at bruge. Her skal man passe på med at overdrive træningen, før formen er klar til det.

Derfor opstår skaderne
Typisk kan det handle om, at man løber en tur uden at varme ordentligt op og vrider om på foden, får en fibersprængning eller overbelaster knæet. Så kommer smertelynet inden i. Det siger knæk eller trækker ubehageligt, når muskler eller ligamenter giver efter. Leddet svulmer op, bliver ømt, rødt og lidt stift – det er inflammeret.

I andre sportsgrene kan det dreje sig om tennisalbue, musearm, stiv nakke m.m. Fælles for skaderne er, at de medfører lokale smerter, der kan forhindre én i at udføre de gøremål, man har til dagligt. En tennisalbue vil f.eks. være til stor gene for alle, der gerne vil bruge deres tablet, smartphone og computer – hvilket i praksis handler om langt de fleste af os. En fibersprængning sætter hurtigt en stopper for kåd leg med ungerne i haven eller en omgang fodbold eller løb med vennerne.

Derfor gør det ondt
Smerter styres af nervesystemet og er et komplekst fænomen. De opleves som regel i forbindelse med skader eller irritation og slitage af kroppens celler og væv. Skader som f.eks. overbelastninger, forstrækninger, forstuvninger og ømme muskler kan medføre inflammation (betændelse). Inflammation fører til øget blodgennemstrømning og hævelse. Det er inflammationen, der er årsagen til smerten, som du f.eks. kan lindre med Voltaren gel, der virker lokalt.

God virkning af smertestillende gel
Der er forskel på at have ondt i hovedet og få akut ondt i ryggen, men ofte behandler vi alligevel de forskellige typer smerter ens: Sluger en smertestillende tablet og venter på bedring. Men hvorfor behandle og medicin påvirke hele kroppen, når man kun har ondt ét sted? Lokal smertestillende behandling som Voltaren gel lindrer direkte dér, hvor det gør ondt, fx i muskler eller led.

Sådan virker det
Voltaren gel indeholder det aktive stof diclofenac. Når gelen påføres smerteområdet, trænger det aktive stof gennem huden og ind til ledvæsken, hvor koncentrationen nedsætter smerte og dæmper hævelse. Gelen virker smertestillende, kølende og betændelsesnedsættende. Der er rent faktisk tale om verdens mest solgte gel til lokal smertebe­handling, og midlet kan bruges til alle akutte, lokale smerter, der kan opstå i forbindelse med sport og almindelige hverdagsaktiviteter.

Det kan du selv gøre:
Via hjemmesiden www.voltaren.dk har du adgang til en smerteguide, som er et interaktivt værktøj, der hjælper med at finde de øvelser, behandlinger og tips, der passer bedst til lige netop dig. Du kan også lave dit eget træningsprogram og læse mere om, hvor smerten kommer fra.

Læs brugsvejledningen i pakningen eller her

Forbrugerinformation for Voltaren gel

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.