Du kan ikke forhindre, at dit barn bliver forkølet, men du kan ruste barnet bedst muligt og være beredt, når næsen stopper til.

Ikke nok med at det kan være svært for et barn at forstå, at næsen er stoppet og vejrtrækningen besværliggøres, så udsættes børn under fire år faktisk også for dobbelt så mange forkølelser som voksne, da immunforsvaret hos de yngste endnu ikke er fuldt udviklet. Op til otte forkølelser om året kan det blive til, og forkølelse er dermed den absolut herskende sygdom i vuggestuerne og børnehaverne. Hos spædbørn står forkølelserne for hele 75 procent af al sygdom, og først når barnet når 10-års alderen, stabiliserer forkølelserne sig, hvorefter der kan forventes to til fire forkølelser årligt. Det er altså ikke unaturligt, at dit barn bliver sygt – men rart er det naturligvis ikke.

Få mere information om, hvordan dit barn undgår forkølelse

Her fanger dit barn forkølelsen
Forkølelse kan føre en række komplikationer med sig, som f.eks. infektioner i mellemøret, bihulebetændelse, lungebetændelse og akut astma, så selv om forkølelsen helt naturligt kommer og går flere gange i løbet af året, er der god grund til at holde den på afstand så vidt det er muligt.

Institutionsbørn er særligt udsatte, da børnene er i nærkontakt og tilbringer mange timer sammen i løbet af dagen, men i modsætning til den gængse overbevisning, er det ikke de mange nys, der udgør den største smittefare. Smitten sker derimod primært gennem hånd til hånd-kontakt. Det er altså, når børnene deler farveblyanter, legetøj eller tumler rundt, at smitten får lov at florere.

En gængs forkølelsesmyte er, at kulde fører til forkølelse, men så enkelt er det ikke. Forkølelse kan ikke opstå uden en virusinfektion, men hvis dit barn går rundt og fryser, kan det til gengæld blive mere modtagelig over for den smitte, som eksempelvis overføres, når børnene leger sammen. En god håndhygiejne kan sænke risikoen, men let’s face it – der går sjældent mange minutter før barnets hænder ender i øjne, næse eller mund. Med andre ord er det altså så godt som umuligt at undgå smitte, hvis man er et institutionsbarn.

Rust barnet mod smitte
Da du ikke kan sikre dit barn mod overførsel af smitte, kan du i stedet mindske risikoen for forkølelse ved at sætte ind på andre måder. Nemlig ved at gøre dit barn mere modstandsdygtigt.

For at barnet har noget at stå imod med, er det vigtigt at den generelle sundhed prioriteres – også når barnet ikke er sygt. Sørg for, at dit barn har en god og stabil søvnrytme, at barnet spiser sundt og varieret med masser af frugt og grønt, og sidst men ikke mindst, bør du altid sørge for, at barnet er klædt godt på. Et sundt og balanceret liv gør ikke dit barn immun over for forkølelse, men det kan ruste barnet til at holde smitten på afstand og komme nemmere og hurtigere igennem forkølelsen, når den rammer.

Når næsen alligevel løber
Du kommer nok ikke udenom, at dit barn rammes af forkølelse fra tid til anden, og derfor bør du være beredt, så du kan gøre sygdomsperioden så nem og behagelig for dit barn som muligt. Udfordringen for de mindre børn er, at de ikke kan pudse næse, og du bør derfor tænke i andre baner, når næsen skal renses. Her bør dit vigtigste nødhjælpspræparat være en saltvandsspray til næsen, der fortynder den faste slim og lindrer. I modsætning til almindelige næsesprays kan du anvende saltvandssprays så længe og så ofte, det er nødvendigt.

Når du anvender saltvandssprayen er det en fordel, hvis du på forhånd har renset barnets næse, så vidt det nu er muligt. Efter anvendelse af sprayen kan der være slim tilbage, og det kan derfor være en god idé at anvende en ’næsesuger’, der hjælper til at få bugt med det sidste slim. Ved at rense dit barns næse flere gange dagligt, hjælper du barnet til en bedre søvn, et bedre åndedræt samt en bedre høre-, smags- og lugtesans – alt i alt bliver forkølelsen lidt nemmere.

Læs mere om, hvordan du kan undgå forkølelse her

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.