Et godt klimaanlæg i bilen sikrer ikke kun en behagelig temperatur i al slags vejr. Det sikrer også, at bilen er sundere at opholde sig i.

Du kender det sikkert alt for godt: Der er bagende varmt udenfor, og inde i bilen er det endnu værre. Det er nærmest uudholdeligt at sætte sig derind. Heldigvis går der ikke lang tid, fra du tænder bilens klimaanlæg, til bilen ikke længere føles som en ovn. Men slukker du for anlægget, bliver der hurtigt varmt igen.

Omvendt gælder det om vinteren, hvor en isnende kold bil hurtigt bliver tilpas varm, når klimaanlægget bliver sat i gang.

Læs mere om vigtigheden af dit klimaænlg her

Derfor er et godt klimaanlæg alfa og omega for, om din bil er behagelig at opholde sig i. Men faktisk er det ikke kun temperaturen, der bliver påvirket af klimaanlægget. Det gør også luftkvaliteten og fugtigheden i bilen, forklarer René Lang, kædechef hos AutoPartner, som på alle kædens værksteder tilbyder service og vedligehold af klimaanlæg:

»Et godt klimaanlæg trækker fugt ud af kabinen og gør den dermed mere behagelig at opholde sig i – både på varme sommerdage, hvor du sveder, og på kolde vinterdage, hvor tøjet kan være fugtigt, når du sætter dig ind i bilen,« siger han.

Bakterier kan gro og lugter dårligt
Det er dog ikke kun komforten, der bliver bedre i en bil med et velfungerende klimaanlæg. Det er også sundere at opholde sig i en bil, hvor luften er mere tør - og det er godt for f.eks. folk med astma og allergi.

De fleste astmatikere og allergikere kender irritationen i hals, øjne, næse mm., når man er ude at køre en varm forårsdag, og der bliver varslet for høje pollental. Men et filter med en biofunktionel belægning til klimaanlægget kan hjælpe, så forårsdagene ikke bliver helt så slemme, som de plejer. Filteret fra FreciousPlus indeholder denne belægning og forhindrer pollen, støv og andre irriterende partikler i at blive spredt i bilens kabine. Samtidig reducerer den også væksten af bakterier og skimmelsvamp med 98% i bilen, som også kan påvirke indeklimaet og give en grim lugt.

»Klimaanlægget kan også komme til at lugte dårligt, hvis det ikke bliver brugt nok og samtidig efterset og renset indimellem. Der kan nemlig gro bakterier og mug i klimaanlæggets mange kringelkroge - især hvis luften ikke får lov til at flyde frit heri og der i stedet kan ophobe sig fugt,« siger René Lang.

Din bils klimaanlæg er ikke kun lavet for din komforts skyld - det gør også bilen sundere at opholde sig i. (Foto: Scanpix)
Din bils klimaanlæg er ikke kun lavet for din komforts skyld - det gør også bilen sundere at opholde sig i. (Foto: Scanpix)
Vis mere

For at sikre dig et godt indeklima i bilen er det vigtigt, at klimaanlægget virker optimalt. Filtre bliver med tiden fyldt med skidt, ligesom kølemiddel langsomt slipper ud af kølesystemet. Derfor er det vigtigt, at du løbende tilser og får tjekket dit klimaanlæg. For bliver klimaanlægget ikke vedligeholdt, virker det efterhånden dårligere og dårligere.

»Et airconditionanlæg taber ca. otte pct. af sin køleevne om året. Grunden er, at køleanlægget i bilen har en masse samlinger. Samlingerne er ikke hermetisk tætte, og derfor kan der forsvinde kølemiddel, og køleeffekten nedsættes. Hvis der mangler kølemiddel, risikerer du, at kompressoren, der sørger for, at kølemidlet cirkulerer i systemet, brænder sammen - og det kan blive dyrt,« forklarer kædechefen fra AutoPartner.

Mindst en gang om året bør du derfor også få tjekket klimaanlægget på et værksted, der gennemgår det for fejl og mangler og giver systemet en ordentlig rensning. Dermed sikrer du dig bedst mulig komfort og en bil, der er sund at opholde sig i.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.