Rygning er blevet en politisk sag. Danskere skal ryge mindre, og det skal lovgivningen hjælpe os med. Blandt andet skal priserne på cigaretter sættes op, og så skal der være et totalforbud mod rygning på skoler og ungdomsuddannelser.

For første gang i tyve år er antallet af rygere i Danmark steget. Mens 21% af befolkningen røg i 2016, er tallet steget til 23% i 2018. Det viser tal fra undersøgelsen Danskernes Rygevaner 2018, som er foretaget i et samarbejde mellem Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

Der er nu indgået en bred politisk aftale om at sætte ind for at vende udviklingen, og en række lovforslag, der skal få færre danskere til at ryge, er på vej i høring. Samtidig arbejder en lang række organisationer sammen om at nå en røgfri fremtid i 2030. Det vil sige, at ingen børn og unge ryger, og andelen af rygere til den tid skal være nede på 5 pct af befolkningen.

Få hjælp til dit rygestop nu

Dyrere cigaretter
Det første danskerne kommer til at mærke til de nye regler er, at prisen på cigaretter ryger i vejret. I den seneste finanslov er det nemlig blevet vedtaget, at prisen på en pakke cigaretter 1. april i år stiger fra omkring 40 kroner til 55 kroner. Fra 2022 stiger prisen yderligere til 60 kroner.

Spørger man Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse ved Kræftens Bekæmpelse, er han ikke tvivl om, hvorvidt prisstigningerne kommer til at gøre en forskel.

”Vi kommer ikke til at løse hele problemet ved at sætte prisen op, men prisstigninger kommer til at nedsætte antallet af personer, der begynder at ryge. Samtidig vil det også få folk til at skære ned for forbruget. Høje tobakspriser vil først og fremmest slå igennem hos børn og unge, som ikke er blevet afhængige endnu. Jeg så dog gerne, at prisen kom endnu længere op,” siger Niels Them Kjær.

Neutral tobak
Til maj kommer et forbud mod mentolcigaretter, og i det nye lovforslag ligger også et forbud mod sød smag i e-cigaretter, ligesom frugtsmag i vandpiber bliver forbudt. Samtidig er der varslet et farvel til de farvestrålende cigaretpakker med logoer og smart grafik. Fra 2021 skal cigaretpakkerne være ’neutrale’, så både produktnavn og producent fremstår med et standardiseret udtryk.

Fra 1. januar 2021 skal alle butikker desuden gemme cigaretterne væk. Flere butikker og supermarkeder har allerede skjult deres tobaksvarer, men fra næste år bliver det altså lovpligtigt, hvis de nye lovforslag bliver vedtaget som forventet. Og det tyder alt på, at de gør, siger Niels Them Kjær.

”Lovforslagene er skrevet, men ikke endeligt vedtaget, men der er indgået en bred politisk aftale, hvor alle fra Venstre og Konservative til Enhedslisten støtter forslaget, så jeg forventer bestemt, at det bliver vedtaget.”

Få tips og råd fra en eks-ryger - læs mere her

Røgfri ungdom
De nye lovforslag har et særligt fokus på, at børn og unge ikke starter med at ryge. Og det skal blandt andet ske ved at forbyde rygning på alle ungdomsuddannelser og skoler, hvor eleverne er under 18 år. Fra 1. august i år bliver der indført rygeforbud i grundskolerne, der også indebærer, at elever ikke må ryge i skoletiden, selvom om de går udenfor skolens område. I 2021 gælder forbuddet også på ungdomsuddannelserne.

Niels Them Kjær forventer, at forbuddet kommer til at få stor betydning for børn og unges rygevaner.

”Vi har ikke længere ret mange, der ryger i grundskolen. Det har vi også arbejdet med i 50 år, og der er vi ved at være ret langt. Men den store lakmusprøve er, om vi kan få unge mennesker til at undgå at begynde at ryge, når de starter på en ungdomsuddannelse. Det er nemlig typisk i forbindelse med skiftet fra grundskole til ungdomsuddannelse, at de unge starter med at ryge,” siger Niels Them Kjær og fortsætter:

”Jeg tror, det kommer til at virke. Vi har allerede nu ti gymnasier og ti erhvervsskoler, der har indført røgfri skoletid, og det er gået rigtig godt. Det har selvfølgelig også betydning, hvis skoleleder er engageret i projektet. Og hvis det skal lykkes, skal man ikke nøjes med forbud. Det handler også om at lave nogle alternative pausekulturer. Der skal være nogle andre tilbud end bare det at stå at ryge ude på gaden,” siger Niels Them Kjær.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.