Da vi ankommer til Nyrups Naturhotell, bliver vi mødt af den rene naturidyl, midt i de skånske skove. Det er et hotel på naturens præmisser, uden rindende vand eller internet, men med romantisk udekøkken, skovbund under fødderne og fuglekvidder i ørerne.

På Nyrups bor vi i det der kaldes en mongolsk jurt, som er en traditionel mongolsk uldhytte, midt ude i en skov i Skåne. Det er Nyrups Naturhotells unikke overnatningssted, hvor man kan bo med tag over hovedet, midt ude i skoven. Det er en helt eventyrlig og samtidig luksuriøs oplevelse at træde ind i den smukke uldhytte med et smukt håndmalet træloft. I loftet hænger en olielampe, som spreder et varmt lys i hele uldhytten.

Den traditionelle mongolske jurt er en både hyggelig og afslappende måde at bo på - også i de skånske skove. Foto: Juila Cathrine This
Den traditionelle mongolske jurt er en både hyggelig og afslappende måde at bo på - også i de skånske skove. Foto: Juila Cathrine This
Vis mere

Et hul i midten af jurten giver kig til skovens trætoppe, mens man ligger på en rigtig seng. En petroleumsovn luner og gør oplevelsen til en sand ’glamping’-oplevelse, når man kommer tilbage fra en hyggelig aften med tilberedning af mad på bål. Har man lyst kan man deltage i den fælles madlavning blandt gæsterne på Nyrups. Dette når vi dog ikke, så vi tilbereder vores aftensmad, der består af økologiske lokale råvarer, leveret i en lille kurv med tilhørende opskrift.

Morgenmaden skal også tilberedes over bål, og det er min kæreste, der står for den del, for han er så god til at lave bål og få gang i de mest umulige ting. Den ene morgen sidder han fuldstændig hypnotiseret og kigger ind af lugen på brændekomfuret. Ting tager længere tid, når man er uden dagligdagens remedier. Det er virkelig en luksus, som man bør nyde og udnytte til fordybelse… Og det kan jo afstedkomme, at man kommer til at sidde og stirre ind i ilden og slet ikke opdager, at vandet koger og har gjort det længe.

Skovbadning på recept
Nyrup byder på mange oplevelser, der alle handler om at blive ét med omgivelserne. Hvad enten man er til klatring i trætoppene, kanoture på de stille brede søer eller mindfulness i skoven, er der noget for en hver. Felicia fra Force of Nature i Sverige ankommer til Nyrup i sin firhjulstrækker. Alle hopper ind, og vi kører op i højderne i Söderåsens Nationalpark i Skåne. Vel fremme ved vores destination gør vi klar til ’skovbadning’, et fænomen jeg i første omgang, var overbevist om var forbundet med vand. Men i stedet bliver vi udstyret med en yogamåtte.

Yoga, indre ro og mindfullness. Naturen og dens stilhed er en perfekt måde at få styr på tankemylderet, og finde sindsro. Foto: Juila Cathrine This
Yoga, indre ro og mindfullness. Naturen og dens stilhed er en perfekt måde at få styr på tankemylderet, og finde sindsro. Foto: Juila Cathrine This
Vis mere

Skovbadning eller Shinrin Yoku er noget, der siden 1980’erne er blevet ordineret på recept i Japan, fordi skovbadning har mange positive effekter på både krop og sind. Jeg kan fortælle, at der hverken er badetøj, sø eller andre former for vand involveret, når man skovbader. Skovbadningen er selvfølgelig i overført betydning og skal forstås som det “at tage skovens atmosfære ind“.

De seneste par år er der blevet forsket en del i skovbadning som terapiform, og der er efterhånden samlet robust evidens for de gavnlige effekter. Det er blandt andet stressreducerende og booster immunsystemet. Jeg er personligt begejstret for det element af nærvær og fordybelse, som terapiformen lægger op til.

Væk fra hverdagen og ud i naturen. Nogle gange er det bedste, man kan gøre for sig selv, at komme væk fra dagligdagen og ud i naturen. Foto: Juila Cathrine This
Væk fra hverdagen og ud i naturen. Nogle gange er det bedste, man kan gøre for sig selv, at komme væk fra dagligdagen og ud i naturen. Foto: Juila Cathrine This
Vis mere

Skovbadning er én måde at bruge naturen til at geare ned på. Jeg holder også af længere ophold i naturen, hvor man overnatter. Her oplever jeg, at der indfinder sig en særlig indre ro efter et stykke tid. Den bliver ofte fulgt af en kreativitet og fordybelse, som sættes i gang, når man befinder sig steder, hvor alt er på naturens præmisser og tingene bare tager længere tid.

Skovens dybe stille ro
Vi bevæger os ind i skoven. Helt stille. Sætter os tyste på træstubbe. Eller lægger os i skovbunden. Felicias behagelige stemme guider os på vej til at finde et fokus og slippe tankestrømme. Jeg prøver at åbne for alle sanser. Fokusere på elementerne i naturen, på vejrtrækningen, på lyde og strukturer.

Jeg har aldrig været i skoven på den måde! Og det gør indtryk og ikke mindst går det op for mig, hvor hurtigt den ene tanke tager den anden i mit hoved. Jeg skal være bedre til at “slå fra” ved at flytte mit fokus… Men det er lettere sagt end gjort! Det kræver træning…!

Tipi, jordhytte, flyvende telt, flydende hytte og trætophus
Det seneste år har særligt Sverige lagt jord til mange forskellige ophold i mange specielle boformer i naturen, fra en tipi i Dalsland, en lavú i Lapland, en jordhytte i Kolarbyn, et flyvende telt, en flydende hytte kun tilgængelig via kano, et trætophus, en mongolsk jurt og flere helt almindelige teltture i ingenmandsland. Der er gået helt sport i at bo anderledes i naturen uden hverdagens praktikaliteter. Det er et kærkomment afbræk fra hverdagen at komme så tæt på naturen og samtidig genfinde den simple barndomsglæde ved at bo anderledes.

Læs mere om Copenhagen Wilderness lige her

Foto: Juila Cathrine This
Foto: Juila Cathrine This
Vis mere

Juila Cathrine This – blogger om sin hverdag i København, hun er tilhænger af det skæve, plantesamler og stor fan af alternative naturoplevelser. Her deler hun ud af alt fra oplevelser i sydsvensk vildnis, både i tipi, jordhytte, flyvende telt, flydende hytte, trætophus og mongolsk jurt. Hun fortæller i denne artikel om sine eventyr og den helt særlige oplevelse, skovbadning, hun fik på sin overnatning på Nyrups Naturhotel i Skåne.

Dette indhold er produceret i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet med udarbejdelsen og publiceringen at gøre.

Andre læser også