Når prisen på cigaretter sættes op, vil færre unge starte med at ryge. Det er de fleste eksperter enige om. Men skal det for alvor rykke, skal prisstigningen være mere markant end regeringens seneste oplæg. Det mener Martin Døssing, lungemedicinsk overlæge.

Danmarks rygere skal efter 1. april i år gribe ekstra dybt i lommerne for at købe en pakke cigaretter. Der stiger prisen nemlig fra de 40 kroner, som en pakke med 20 cigaretter koster i dag, til 55 kroner. 

Og det er en rigtig god idé, mener mange. Erfaringer fra bl.a. Norge viser nemlig, at der er en klar sammenhæng mellem cigaretpriser og antallet af unge, der begynder at ryge. Det fortæller Martin Døssing. Han er lungemedicinsk overlæge og specialist i lungesygdomme.

”Man ved, at det har en effekt på, om unge begynder at ryge. Det kan man også se, hvis man kigger mod Norge, hvor en pakke cigaretter koster omkring 100 kroner. Her ryger kun tre procent af de 16-26-årige. I Danmark er tallet 16-17 pct. Der er ingen tvivl om, at der er færre unge, der begynder at ryge, hvis priserne stiger.”

Få hjælp til dit rygestop her

Sårbare unge
Hvert år dør cirka 13.000 danskere af rygerelaterede sygdomme. Og jo tidligere man starter med at ryge, jo farligere er det, fortæller Martin Døssing.

”Unges lunger er ikke fuldt udviklede, så det er særligt farligt for dem. Og jo tidligere unge begynder at ryge, jo sværere er det at holde op.”

Martin Døssing er glad for beslutningen om at hæve prisen på tobak, men mener, at den nye pris på 55 kroner er for lav.

”Alt hvad man forskningsmæssigt ved om rygning peger på det fornuftige i at sætte priserne yderligere op. De fleste vil sige, at priserne skal op på 60-80 kroner, hvis det skal batte noget. Det var der også flere af partierne, bl.a. Radikale Venstre, der gik ind for. De pegede netop på, at når evidensen og videnskaben siger, at det virker, så er det det, vi skal holde os til. Den viden lyttede Socialdemokratiet desværre ikke til. Det er rystende, når en politiker kan udtale sig på den måde, bare fordi de er bange for at miste vælgere. Det er jo samtidig paradoksalt, for de vælgere, der ryger, lever i gennemsnit ti år kortere, end de vælgere der ikke rygere, så de har ti år mindre til at sætte krydset.”

Ifølge Martin Døssing burde politikerne ikke være bange for, at vælgerne forsvinder, hvis de går ind for at sætte tobakspriserne i vejret. Kigger man på undersøgelsen Danskernes Rygevaner 2018, som er foretaget i et samarbejde mellem Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse, fremgår det nemlig tydeligt, at størstedelen af alle rygere faktisk ønsker at lægge cigaretterne på hylden.

Få tips og råd fra en eks-ryger - læs mere her

”Det er ærgerligt, for de fleste rygere vil gerne have priserne op, og 70 pct. af alle rygere vil gerne stoppe. De savner måske bare en motivation, og så længe Danmark har nogle af Europas billigste cigaretter, er der ikke meget motivation at hente der,” siger Martin Døssing, der er frustreret over de ledende politikeres manglende vilje til at gå all in:

”Det er jo masser af helt hårdtslående argumenter for, at man skal sætte priserne op. Og det er frustrerende at have en statsminister, der hævder at ville tage sig af de unge, og så gider hun ikke engang beskytte dem mod cigaretrygning”.

Men måske er der stadig håb for, at Danmark snart får en ny generation af ikke-rygere, for den 1. januar 2022 stiger prisen yderligere og kommer op på 60 kr.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.