Vi spiser ikke efter anbefalingerne og det er især det mættede fedt, det halter med. Ifølge diætist Christina Bendix bør vi slå koldt vand i blodet, glemme alt om tidens radikale kosttrends og finde den sunde fornuft frem igen.

De fleste af os har hørt om De danske Kostråd, men i virkeligheden er det de færreste, der kender dem godt nok til at følge dem til punkt og prikke. Ifølge undersøgelsen ”Danskernes kostvaner 2011-2013”, der er foretaget af DTU, er det faktisk kun 3 procent af den danske befolkning, der overholder anbefalingen for mættet fedt. Hertil får mange for meget sukker og drikker for meget alkohol, mens vi får for få kostfibre. Det er på trods af, at sundhed i dag fylder langt mere for den gennemsnitlige dansker, end det gjorde for bare 10 år siden.

”Der findes efterhånden rigtig mange kostretninger og sundhedstrends, og det kan være svært at hitte rede i, om man skal skære ned på fedtet, skrue op for fedtet eller helt droppe kulhydraterne. I hele sundhedsballaden glemmer mange mennesker kostrådene, som måske er lidt kedelige, men som til gengæld er sunde og fungerer. For nogle mennesker kan det måske være lidt uoverskueligt med de mange råd, og det kan være årsag til, at mange mennesker giver op, inden de giver kostrådene en reel chance,” siger Christina Bendix, diætist, mentor og indehaver af Lyngby Kostklinik.

Små skridt
Hvis det virker for overvældende at følge kostrådene, anbefaler Christina Bendix, at du tager et skridt ad gangen, således du får føling med din nye, sunde livsstil på en fornuftig måde.

”Der kan være mange ting, du skal tage højde for, når du skal følge kostrådene. Du skal måske både ændre på dit sukker- og saltindtag og lægge dit aktivitetsniveau markant om, og det kan være hårdt. Derfor anbefaler jeg ofte mine klienter at kigge på enkelte ting ad gangen og lave små delmål, hvor man f.eks. regulerer på indtaget af det mættede fedt den ene uge, saltet den næste uge og motionen ugen efter,” siger Christina Bendix.

Liv sundere: Gå for hjertet med Becel og Hjerteforeningen

En af tidens store sundhedstrends går på, at man skal fylde godt op med fedt i kosten, men der er god grund til at være påpasselig. Det mættede fedt kan nemlig medføre flere sundhedsmæssige udfordringer.

”Jeg anbefaler altid, at man spiser med måde, og det er altså ikke sundt at spise en hel pakke bacon eller en halv liter fløde, som nogle kosttrends anbefaler. Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen holder fortsat fast i, at vi skal holde igen med det mættede fedt, som kan bl.a. kan føre til et forhøjet kolesteroltal og hjerteproblematikker, mens det umættede fedt til gengæld kan forebygge netop disse problematikker. Vi bør komme tilbage til den sunde fornuft, og her er kostrådene et godt udgangspunkt,” siger Christina Bendix.

Så usundt spiser dine børn
Godt nok er langt de fleste danske børn gode til at få nok kostfibre, men når det kommer til tilsat sukker, halter det gevaldigt ifølge undersøgelsen om danskernes kostvaner. Faktisk er det hele 50 procent af de danske børn, der får for meget tilsat sukker. Ifølge Christina Bendix handler det ikke om at vi skal forbyde vores børn sukker, men derimod handler det om, at vi bør medvirke til, at børnene får et fornuftigt forhold til sukkeret.

”Forældrene skal være gode rollemodeller, for børnenes vaner kommer selvfølgelig et sted fra. Som forælder kan du gøre det, at du ikke bruger kager og sukker som belønning, og at du i det hele taget tager styring i køkkenet, så børnene kun får moderate mængder af sukker. Undgå at blive fanatisk omkring sukkeret, for det kan også resultere i, at børnene får et forvrænget syn på sukker og mad. Fyld i stedet køkkenet op med lækre, sundere alternativer og begræns mængderne. Også i forhold til børnene handler det om at servere alt med måde,” afslutter Christina Bendix.

Find sunde opskrifter på www.becel.dk/opskrifter

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.