Kender du det, at en velkendt duft pludselig vækker minder om en god dag for mange år siden? Hvorfor vores minder kan udløses af dufte, er et komplekst spørgsmål, men videnskaben har selvfølgelig svaret.

Minder om feriedage hos farmor og farfar, da vi var børn eller en gammel kæreste fra gymnasiet, kan hurtigt dukke op til overfladen igen, hvis vi støder på duften mange år efter. Hvad end, det er duften af en bestemt parfume, mad eller måske en blomst, så kan minder vækkes til live i vores hukommelse.

Lugtesansen er meget raffineret og er for eksempel langt mere forfinet end vores andre sanser som for eksempel smagssansen.

Og lige nu er der kæmpe udsalg på de mest populære dufte hos Nicehair. Du sparer

Vores lugtesans er andet end minder om gamle dage. Lugtesansen er afgørende for vores overlevelse. Det er for eksempel vigtigt, at en mor kan genkende duften af sit barn. Det gælder både i dyre- og menneskeverden. Det gælder også omvendt for barnet, så det tidligt kan genkende duften af sin mor. På den måde kan mor og barn altid finde hinanden, hvilket nok især i dyreverden kan være en udfordring hos flokdyrene.

Skab nye eller genopdag gamle minder med parfumer på udsalg hos Nicehair:

Direkte forbindelse mellem næsen og hukommelsen
Når vi kigger på den måde vores krop er skruet sammen på, så er det slet ikke så mærkeligt, at gamle minder bliver vækket til live, når vi støder på duften i andre sammenhænge.

Vores nerveceller i næsen er som de eneste sanseceller direkte forbundet med hjernebarken. Hjernebarken er det yderste lag af hjernen og mens lugtesansen har en direkte forbindelse hertil, så skal alle andre sanser som syns-, høre- og smagssansen bearbejdes andre steder i hjernen før de til sidst, når til hjernebarken.

Fra hjernebarken sendes lugtesignaler direkte videre til det limbiske system, som står for følelser og hukommelse. Derfor sker der hurtigt en forbindelse mellem vores hukommelse - og dermed vores minder, når vi opsnapper velkendte dufte.

Så udover at være rent overlevelsesinstinkt fra naturens side, så er det jo med nutidens briller også ganske rart, at vi mindes gode dage med familie og venner, og på den måde hele tiden kan blive mindet om vores fælles oplevelser.

Find den nye duft, der kan skabe minder - eller bliv mindet om gamle med fem klassiske dufte med op til 30% rabat.

Lancome Miracle Women
30 ml. Pris: 269 kr. (FØR 385 kr.)
Find den hos Nicehair

Paco Rabanne Lady Million
30 ml. Pris: 298 kr. (FØR: 430 kr.)
Find den hos Nicehair

1: Gucci Bloom Acqua De Fiori
30 ml. Pris: 399 kr. (FØR: 495 kr.)
Find den hos Nicehair

2: Hugo Boss Nuit Pour Femme
30 ml. Pris: 356,25 kr. (FØR: 475 kr.)
FInd den hos Nicehair


Læs også: Guide: 6 kjoler, der gør sig godt på arbejdspladsen

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.