Det virker så simpelt, og alligevel kan det være så uendeligt svært at trække vejret rigtigt, men der er god grund til at se vejrtrækningen igennem i sømmene. En god vejrtrækning er nemlig en vitaminindsprøjtning, der får hele kroppen til at fungere optimalt.

Det er ganske gratis, og du gør det omtrent 20.000 gange om dagen. Alligevel kan det være en kunst at trække vejret korrekt, og faktisk er det en ganske stor del af danskerne, der ikke mestrer denne kunst til punkt og prikke. Når vi trækker vejret, strømmer der liv og energi ud til alle kroppens celler, og både organer, knogler, led, muskler samt nerve- og hormonsystem nyder godt af iltningen.

Få flere gode råd om bekæmpelse af forkølelse her

Flowet af ilt til kroppen hjælper dig bl.a. til at opretholde et stabilt stressniveau, en god søvn og en bedre fordøjelse, og mestrer du vejrtrækningen er der stort set ikke det, du ikke kan komme igennem.

Men som sagt er det ikke altid helt nemt, det med vejrtrækningen. Stress er en af synderne, mens forkølelse og stoppede luftveje er en anden synder. Mens et stresset sind ofte hænger sammen med en overfladisk vejrtrækning, der bringer kroppen ud af balance, kan en forkølelse komplicere den ellers fornuftige vejrtrækning, og da vejrtrækningen er alfa og omega for et sundt helbred, er der god grund til både at undgå stress og stoppede luftveje.

Træk vejret med næsen
Det der sker, når du trækker vejret balanceret er, at der tilføres ilt til lungerne, hvorefter dette optages i blodet og sendes videre til cellerne. På udåndingen transporteres affaldsstoffer og kuldioxid fra blodet ud gennem luften, der åndes ud, og du får dermed fjernet en del affaldsstoffer fra kroppen.

Bliver du stiv i nakken, får du ondt i ryggen, hyperventilerer du, eller bliver du stakåndet, handler det muligvis om, at du trækker vejret forkert. Den gode vejrtrækning sker ved, at du trækker vejret ind gennem næsen, aktiverer mellemgulvet og trækker luften helt ned i maven, mens du slipper spændingen på udåndingen. Indåndingen er altså aktiv, mens udåndingen er passiv.

Ved at trække vejret gennem næsen opvarmes og fugtes luften, inden den rammer lungerne, og partikler fjernes på rejsen gennem næsen, så de ikke når ned til lungerne, hvor de kan gøre skade. Trækker du vejret gennem munden, er der altså ikke noget filter, der renser luften, inden den ryger i lungerne.

Når næsen er i udu
En forkølelse kan komme i vejen for den hensigtsmæssige vejrtrækning, men selv om det kan være en udfordring helt at undgå forkølelse, er der meget, du kan gøre for at komme bedst muligt igennem den, og trække vejret så fint som muligt mens forkølelsen raser.

Nattesøvnen kan især være en udfordring, når du er forkølet, og har du ikke forkølelsesstrategien i orden, ender du sandsynligvis med at vågne op midt om natten med en udtørret tunge, gispende efter vejret. Endnu en bivirkning er, at indåndingen gennem munden kan føre til ømhed i halsen, og det er næppe det, du har brug for, da du sikkert har nok at se til med den snottede næse.

Vil du ruste dig bedst muligt mod nattens udfordringer, bør du pudse næsen grundigt, inden du lægger dig til at sove og samtidigt give næsen et pust med næsesprayen, da dette reducerer produktionen af slim og giver fri passage til luft i luftvejene.

Effekten af næsesprayen varer i op til 12 timer, men du kan hjælpe nattesøvnen yderligere på vej ved at ligge med hovedet hævet, da den reducerede tilførsel af blod til de fine blodårer i næsen betyder mindre produktion af sekret i næsen. Med lidt forberedelse er der altså sund vejrtrækning i sigte hele natten.

Produktinformation om Otrivin

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.