Giver du dit træværk opmærksomhed hvert eneste år, giver du det de bedste forudsætninger for et langt og smukt liv, samtidigt med du giver dit hus en iøjnefaldende opgradering.

Der er træ over alt i bybilledet. Vinduer og døre i smukt ædeltræ, stakitter, der omkranser de små haver og træ som en æstetisk effekt på bygninger og i haver. ”Træ er et levende materiale, der giver et varmt og flot udtryk til arkitekturen. Men lige så smukt som træ kan være, lige så trist og kedeligt kan det se ud, hvis ikke det bliver passet og vedligeholdt. Så snart den del af boligen, der består af træ, ikke er vedligeholdt, kan det faktisk resultere i, at boligen ikke ser helt rask ud – og husets værdi kan forringes både æstetisk og økonomisk. Derfor råder vi selvfølgelig til, at du holder øje med træværket og giver det en kærlig hånd, når det trænger. Især vinduer og døre, der er nogle af de mest kostbare bygningsdele at udskifte, bør prioriteres. Her kan du med en fornuftig vedligeholdelse spare både ærgrelse og penge,” siger Uffe Hansen, teknisk chef hos Flügger.

Det årlige sundhedstjek
Ligesom du sender din bil til service fra tid til anden, bør du også holde øje med dit træværk. Vedligehold i god tid og rettidig omhu gør sig nemlig også gældende her, da det sikrer, at dit træværk bliver nemmere at vedligeholde og male i længden. Der er visse forholdsregler, du bør tage, hvis du vil være på forkant og sikre dit træværk de bedst mulige omstændigheder for et langt liv, men du må ikke glemme, at der også er forskel på, om det er havemøbler, terrasse eller gavl der skal males.
”Er der f.eks. tale om havemøblerne, når du langt ved at stille disse indenfor om vinteren, mens de får en grundig rengøring og en behandling med olie, når foråret står for døren. Drejer det sig derimod om træ, der befinder sig udendørs hele året, kan du nå langt ved at holde træet fri af jord, afdække træets overside eller endetræ for at forhindre, at det suger vand, tilføje en drypkant, der leder vandet bort og undgå vandrette samlinger. Ved at aflede vandet, minimerer du risikoen for, at der opstår råd, mug, skimmel og alger, der kan være ødelæggende for træet. Har du vandrette træflader, hvor vandet ikke kan løbe fra, bør du være ekstra opmærksom,” forklarer Uffe Hansen.

Hjælp til selvhjælp
Ved at give træværket en årlig diagnose, kan du sætte fornuftigt ind og undgå de helt store operationer. Måske træværket blot har brug for at blive ”lappet” lidt her og der. Måske der er brug for en gang træbeskyttelse. Kan du ikke selv stille diagnosen, er der aldrig langt til den nærmeste Flügger farver.
”Langt de fleste boligejere vil gå langt for at passe godt på træværket, for det er jo en del af boligens rammer og det, vi omgiver os med hver dag. Men det kan føles uoverskueligt, og du kan få følelsen af magtesløshed, når du står over for et træværk, der kræver en større vedligeholdelse. Her anbefaler vi, at du tager et foto af træværket og kigger det godt efter i sømmene, inden du aflægger Flügger farver et besøg. Jo mere vi ved om dit træværk, jo bedre kan vi klæde dig på til at give det den kærlige behandling, det har brug for, så du får det ønskede resultat og kommer nemmere igennem opgaven,” siger Uffe Hansen og fortsætter:

”Vi beskæftiger os hver dag med rådgivning til projekter, og vi har således bunker af erfaring du bør trække på.”

De bedste råd til tjek af træværk
Sidst men ikke mindst råder Uffe Hansen til, at du tager dig tid og gør det ordentligt, når træværket skal ordnes.

  • Klæb et stykke gaffa-tape på det område du skal tjekke og træk det af. Sidder der løst maling på tapen, betyder det, at dette område skal behandles.
  • Husk at slibe ned der hvor du finder grå og nedbrudte træfibre. De grå fibre er træets svar på rust.
  • Det er meget vigtigt, at du får grundet på de flader, der er renset og slebet, inden du giver træet slutbehandlingen. Vores mangeårige erfaring siger, at det er en god vedhæftning mellem træ og træbeskyttelse, der er gældende for lang holdbarhed.

Når du kommer til grundingen og slutbehandlingen, bør du aflægge din nærmeste Flügger farver et besøg, så du kan få rådgivning om de rette produkter, det rette værktøj og ikke  mindst få en ordentlig instruktion til, hvordan du udfører arbejdet. Der findes utallige udbud af maling og træbeskyttelse på markedet, og du kan lynhurtigt hurtig fare vild, hvis ikke du bliver guidet rigtigt fra starten.


Wood Tex Akrylmaling giver et halvmat look og en fyldig, jævn overflade. Malingen er fugtresistent, har en kort tørretid og holder godt på farven. Det perfekte valg hvis du maler med stærke og mættede farver.


Wood Tex Dækkende maling giver en halvmat overflade og fremhæver samtidigt træets struktur. Malingen er nem at arbejde med samt nem at vedligeholde med rengøring og småreparationer.


Wood Tex Vinduesmaling giver en halvblank fyldig overflade, er god til både døre og vinduer. Tørre hurtigt, og klæber ikke når du lukker døre og vinder. Er udviklet til udvendig brug, men kan i forbindelse med behandling af vinduer og døre også anvendes indendørs.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.