Hvis du ikke er i rigtig god form, er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt til årets skiferie. Her får du 5 gode råd til skiferien fra Morten Høgh, der er specialist i muskuloskeletal fysioterapi. Hans erfaring med at hjælpe elitesportsfolk kan komme dig til gode, hvis det går galt på pisterne.

1. Forbered dig i god tid
”Start med styrketræning 3 måneder før du skal af sted. Det er ikke nok at lave øvelser to uger op til, for det handler ikke kun om at styrke musklerne, men også om at forberede senerne på de hårde belastninger, som skiløb medfører. Senerne fungerer som affjedringen i en bil, og selvom man har stærke muskler, er det altså fjedrene, der skal tage imod alle stødene i landingerne. Nogle af de mest almindelige skader på skiferier opstår som overbelastninger af overgangene mellem musklerne og senerne. Så det handler om at forberede sig i god tid”.

Læs mere om smerter og smertebehandling her

2. Bliv undersøgt ved uheld
”Er uheldet ude, og man styrter på skiene, skal man være opmærksom på kroppens signaler. Hvis man har ondt, og der er tegn på hævelser, skal man undersøges. Man kan ikke altid regne med, at alt er godt, bare fordi smerten fortager sig efter et par dage. Et godt eksempel er ledbåndsskader i knæet, der ikke behøver gøre meget ondt, men de kan sagtens give langvarige mén. Så har man været ude for et uheld og har ondt i eksempelvis knæet, er det en dum ide at slå det hen og gå på afterski. Opsøg en ekspert i stedet”.

3 ’Flyv under radaren’
”Er der tydelig hævelse, varme og rødme, er det et tegn på inflammation, der er en betændelsestilstand. Det betyder, at man har fået en skade, og at kroppen er i gang med at hele sig selv. Når eksempelvis knæet er undersøgt, kan man i mange tilfælde godt komme tilbage på skiene igen. Der er ikke noget galt i at have ondt, men det er vigtigt at tage den med ro, hvis smerten tager til, når man bevæger sig. Hvis problemet i sig selv er smerter, og man har udelukket en skade på fx knæet, plejer jeg at sige, at man skal ’flyve under radaren’. Man kan godt fortsætte på ski, også selvom det gør ondt, men kun hvis man kan blive ved, uden at det gør mere ondt. Og hvis man fortsætter med at stå på ski, skal man være indstillet på, at det kan tage lidt længere tid at komme oven på, når man kommer hjem. Så det er ofte et spørgsmål om prioritering”.

4. Behandl smerten
”Smerte er ubehagelig og kan opleves meget intenst – men det er i sig selv ikke farligt, hvis der ikke er tale om en sygdom eller vævsskader. Det er en smagssag, om man vil bruge smertestillende præparater og om man i givet fald ønsker at behandle smerterne med piller eller med en smertestillende gel, hvor man behandler smerten lokalt.

5. Husk forsikringen
”Sørg for at have forsikringerne i orden, inden du tager af sted. Få styr på det blå sygesikringskort, og tegn evt. en ekstra rejseforsikring for en sikkerheds skyld. Hvis uheldet er ude, er de penge virkelig godt givet ud”.

Dette indhold er produceret i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet med udarbejdelsen og publiceringen at gøre.

Andre læser også