Der ligger altid en årsag til grund for en smerte, men det er ikke altid lige til at lure, hvorfor det gør ondt og hvad du bør gøre. Nogle gange skal du holde dig i ro, men i mange tilfælde hjælper det at være aktiv, ligesom smertelindring kan gøre en smerteramt periode lidt lysere.

Når vi har ondt i hovedet ved vi godt, at det i mange tilfælde hjælper med en pille og en masse vand, men når det kommer til kropssmerter kan det være lidt sværere at vide, hvad vi bør gøre og hvad smerten egentlig handler om. Men i bund og grund går smerten ud på, at der er noget galt, hvilket vi bør gøre noget ved.

”Smerten er et resultat af, at noget i kroppen ikke fungerer. Der er noget, der skal justeres, men præcis hvad det er, er ikke altid noget, du selv kan vurdere. Har du ondt i knæet, kan det f.eks. handle om en overbelastningsskade, en korsbåndsskade, en meniskskade eller noget helt andet. I sådanne tilfælde kræver det, at du får en kvalificeret vurdering fra en fagperson,” råder Pia Koch, fysioterapeut hos Fysioterapeuterne i Esbjerg.

Læs mere om, hvordan du kan behandle smerter her

Symptom og årsag
Vi bliver ved knæet, som volder problemer for rigtig mange mennesker. Har du ondt i knæet, er det ikke ensbetydende med, at det er knæet, der er det egentlige problem. I mange tilfælde vil symptomet nemlig sidde et helt andet sted end årsagen, og i knæets tilfælde kan det f.eks. handle om, at du er skæv i ryggen eller at du kompenserer, når du bevæger dig. Dermed ikke sagt, at du ikke også skal behandle der, hvor det gør ondt her og nu.

”Selv om der måske skal justeres og behandles et andet sted, end der hvor smerten kommer til udtryk, er det også væsentligt at behandle med smertelindring der, hvor smerten sidder. Hvis du er i smerte kommer du nemlig nemt til at kompensere og bruge din krop forkert og det kan medføre nye skader. Alternativt vælger mange at forholde sig inaktive og det er heller ikke godt, da det er vigtigt at bevæge sig under et behandlingsforløb,” forklarer Pia Koch.

Kend smerten
Starter du til badminton eller begynder du at løbe, er det helt naturligt, at du vil mærke en ømhed i begyndelsen, da dette er en hel almindelig reaktion på at muskler, sener og led bliver sat i gang med noget nyt. Ømheden skal dog helst gå over igen efter en relativ kort periode.

”Når du bruger kroppen på en måde, som du ikke plejer, kan du få ondt, og det er helt naturligt. Men føler du stadig smerte efter en uge, er der noget andet galt og efter 14 dage skal du have hjælp fra en ekspert. Viser det sig, at du er ramt af en overbelastningsskade, bør du holde det betændte område i ro og i øvrigt kun bevæge dig i det omfang, at du ikke når over smertegrænsen,” siger Pia Koch.

Oplever du kroniske smerter, f.eks. i form af gigt, skal du ikke være bange for at bevæge dig. Her kan bevægelse lindre smerterne og det samme gør sig gældende ved flere akutte skader, som ikke er overbelastningsskader.

En mild form for aktivitet kan oftest være med til at lindre smerter. Foto: Scanpix
En mild form for aktivitet kan oftest være med til at lindre smerter. Foto: Scanpix
Vis mere

Du kan selv lindre smerten
Du bør måske ikke selvdiagnosticere, når du er udsat for en ukendt smerte i kroppen, men hvis smerterne ”kun” er milde til moderate og af akut natur, kan du til gengæld godt hjælpe dig selv til lindring af smerterne med håndkøbsmedicin.

”Oplever du en smerte, som ikke bare er forbipasserende, skal du søge hjælp hos din læge eller fysioterapeut, men du kan sagtens selv dulme smerten, så det bliver mere tåleligt at bevæge sig. Ligger din smerte dybt i en muskel, vil jeg anbefale, at du tager smertestillende piller, men ligger smerten derimod mere yderligt, kan du sagtens anvende en anti-inflammatorisk gel, der både virker smertelindrende og inflammationsdæmpende,” afslutter Pia Koch.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.