Næsen er ikke bare en lille trekant midt i ansigtet. Bag de to næsebor gemmer sig en forunderlig verden af fine mekanikker, der alt sammen har til formål at give dig en bedre iltoptagelse og et sundere liv.

Vidste du, at næsen har et hav af vigtige funktioner? At dens indre overflade varmer, fugter og renser den luft, du indånder? At næsen indeholder et stort antal immunceller, der forhindrer virus og bakterier i at komme ind i kroppen? At din stemme formes efter din næse, og du derfor ikke altid lyder som dig selv, når du er forkølet? Der er mange gode grunde til at passe godt på næsen, for en god næsesundhed kan faktisk langt hen ad vejen være afgørende for din generelle sundhed. Nyere undersøgelser viser, at bihulerne producerer en særlig luftart, som beskytter mod infektioner og som er med til at forbedre ilt i lungerne, men når du rammes af en forkølelse, hæmmes de gode funktioner, og næsen bliver uarbejdsdygtig, med mindre du sørger for at opretholde en god næsesundhed, når du er syg.

Derfor stopper næsen
Med det kolde vejr kommer ofte forkølelser, men det er ikke det kolde vejr i sig selv, der er skyld i forkølelsen. Det er derimod en virus, der er på spil. Når vi bliver forkølede, sker der det, at næsehinden svulmer op, og næsen bliver stoppet. Men faktisk stopper den til i en god mening. For den forhindrer dig ikke blot i at trække vejret, den forhindrer også mikroorganismer i at komme ned i lungerne.

Træk vejret gennem næsen – også når du er syg
Selv om kroppen måske umiddelbart prøver at fortælle dig, at du i den næste uges tid skal vælge munden som den foretrukne iltkanal, fordi du er forkølet, så bør du alligevel trække vejret gennem næsen, så vidt det er muligt, da luften ikke blot renses bedre, når den går gennem næsen, men også fordi vejrtrækning gennem næsen giver mere ilt til blodet. Når du trækker vejret gennem munden, bliver læberne tørre, den allerede ømme hals kan blive forværret, og der kan ryge en masse ufiltreret, kold luft ned i lungerne. Luft gennem næsen er altså at foretrække, men det kan være svært, når næsen føles som en fyldt vandballon. Heldigvis er der råd at hente. Sørg for at pudse næsen og anvend så en næsespray, der reducerer hævelsen af slimhinderne og åbner op for luftvejene.

Et pust før sengetid
Når du er forkølet, har du i særdeleshed brug for søvn, men netop her kan det være problematisk, da en stoppet næse kan holde hvem som helst væk fra drømmeland. Inden du lægger dig til at sove, er det derfor en god idé med en forberedende søvnseance. Tag evt. et varmt bad, der får dig til at slappe af, puds næsen og tag et pust næsespray i hvert næsebor. Anret sengen således, at hovedet ligger hævet, hvilket reducerer tilførslen af blod til de fine blodårer i næsen. Med denne forberedelse får du en bedre søvn, der i sidste ende kan hjælpe dig til at komme på benene lidt hurtigere.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.