Forbrugere verden over vil have naturlige, rene og bæredygtige produkter. Skønhedsbranchen er ingen undtagelse, og i Danmark har beauty-brandet GOSH COPENHAGEN udviklet emballage af plastik fra verdenshavene, så forbrugerne kan vælge bæredygtige alternativer.

»Køb en mascara og red havene fra to plastikposer«. Med det budskab har den 100 procent danske familieejede virksomhed E. Tjellesen, med sit brand GOSH COPENHAGEN, indtil videre indsamlet og genanvendt hvad der svarer til tre millioner plastikposer, der alternativt ville have flydt rundt i havene.

Klima og bæredygtighed er nemlig emner, der trækker forbrugernes interesse, viser undersøgelser om den globale skønhedsindustri. Det amerikanske magasin Forbes rapporterer, at to tredjedele af forbrugerne er interesserede i at prøve naturlige produkter, mens 55 procent er interesserede i bæredygtig skønhed.

GOSH COPENHAGEN producerer langt de fleste af deres produkter i Danmark. Dermed har de fuld kontrol over kvaliteten.
GOSH COPENHAGEN producerer langt de fleste af deres produkter i Danmark. Dermed har de fuld kontrol over kvaliteten.
Vis mere

Parfumefri makeup siden 1980

Det kan mærkes hos den danske beautygigant, der ikke kun har klima på dagsordenen, men også veganske og allergicertificerede produkter. Virksomheden er den eneste, der producerer makeup i Danmark og har siden lanceringen af GOSH makeup i 1980 kun haft ganske få produkter med indhold af parfume.

»Vi bruger vanilje i nogle af vores læbeprodukter for at give lidt smag, men derudover har vores makeup-produkter altid været uden parfume. Siden 2017 har vi desuden ikke brugt bivoks, honning eller silke i nye produkter, idet vi gerne vil give vores kunder veganske muligheder,« siger Rikke Skaarup Hansen, direktør for udvikling, indkøb samt produktion og kvalitet.

Co2-neutral produktion nord for København

Rikke Skaarup Hansen har været i virksomheden i 14 år og derfor oplevet branchens udvikling på nærmeste hold. For GOSH COPENHAGEN startede det for alvor i 2008, da virksomheden flyttede egenproduktionen til en CO2-neutral fabrik i Vassingerød. Med det fik man nye faciliteter, hvor det i dag er muligt at sortere de mere end 50.000 komponenter i fremstillingen af ny emballage.

På E. Tjellesens bæredygtige fabriksfaciliteter i Vassingerød har de i stigende grad også mærket efterspørgslen fra samarbejdspartnere, hvor virksomheden i dag er blevet en foretrukken produktleverandør for diverse skønhedsmærker i både Danmark og udlandet. Heraf kan blandt mange nævnes det succesfulde danske brand Pudderdåserne, der også har haft fokus på genanvendelse af plastikposer i hudplejeseriens emballager.

»Plastikposerne opsamles i garn og fiskenet i havet omkring Indonesien af de lokale fiskere. Plastikken bliver sorteret og sendt til fabrikker, hvor det bliver renset, filtreret og smeltet om, hvorpå vi kan bruge det i vores emballage,« forklarer Rikke Skaarup Hansen.

Havene omkring Indonesien renses af lokale fiskere - og plastikken bliver derefter renset og filtreret, hvorefter den kan genanvendes i emballagen til GOSH COPENHAGENs produkter. (Foto: Scanpix)
Havene omkring Indonesien renses af lokale fiskere - og plastikken bliver derefter renset og filtreret, hvorefter den kan genanvendes i emballagen til GOSH COPENHAGENs produkter. (Foto: Scanpix)
Vis mere

Allergi er kommet på alles læber

Indtil videre kan forbrugerne købe omkring 10 forskellige produkter, der er mærket med OWP for Ocean Waste Plastic, og hvor op til 50 procent af emballagen stammer herfra. Virksomheden er startet med gængse produkter som foundation og mascara, og det er også her, at GOSH COPENHAGEN har sat ind med allergimærkede produkter.

»Der findes mange typer af certificeringer, men vi valgte at satse på allergicertifikatet, hvilket stiller krav til både det færdige produkt men også hvert enkelt ingrediens. Det er almindeligt at være sart omkring øjnene, hvorfor vi startede med at udvikle flere forskellige typer mascara. Snart kan vi forhåbentlig præsentere en allergicertificeret eyeliner,« siger Rikke Skaarup Hansen.

Klima og bæredygtighed i produktudvikling

Løbende produktudvikling betyder, at særligt klima og bæredygtighed bliver tænkt ind i alle nylanceringer, og med mange års fokus på sortering og minimering af brug af engangsmaterialer, er det uundgåeligt, at det vil forsætte i den retning.

»Det er kun begyndelsen for os, og vi er glade for at mærke kundernes interesse. Over hele kloden kan vi mødes om, at vi skal passe på vores verdenshave, og vi er rigtig stolte af, at vi i fællesskab har indsamlet og genanvendt, hvad der svarer til tre millioner plastikposer,« siger Rikke Skaarup Hansen.

Find GOSH COPENHAGENs produkter på www.goshcopenhagen.dk

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.