Forbered dig så godt som muligt med disse syv trin, der hjælper dig til et succesfuldt rygestop.

1. Definér dit motiv for at stoppe med at ryge
Det er blevet rigtig besværligt at være ryger de seneste ti år, hvor der er blevet indført restriktioner og rygeforbud i offentlige bygninger og på arbejdspladser. Men det er formentlig ikke først og fremmest bekvemmelighed, der gør dig motiveret for et rygestop.

Stil dig selv spørgsmålet: Hvorfor vil jeg gerne holde op med at ryge, og skriv så svaret ned. Intet er så motiverende som et klart mål, og det vil hjælpe dig i processen mod at blive røgfri, at du kan tage papiret frem og minde dig selv om årsagerne. Vil du gerne være et godt forbillede eller leve længere for dine børns skyld, så hav et foto af dem med dig overalt. Hvis du vil forbedre din kondition, så køb et par fede løbesko og tag kvitteringen frem, når det bliver svært at overholde din beslutning om kvitte røgen.

2. Undgå de farlige rygemiljøer
I længden er det naturligvis ikke holdbart at holde dig væk fra de miljøer, du forbinder med rygning. På et tidspunkt skal du til fest igen eller til kaffe hos gamle venner, der ryger, og der er formentlig mange rygevaner forbundet med dit sociale liv. I begyndelsen er det en god idé at holde sig lidt på afstand af de situationer, men hvis du allerede tidligt har lavet en plan for, hvordan du kan håndtere din færden i de gamle rygemiljøer, er du bedre rustet. Du kan forberede dig ved at fortælle så mange som muligt om dit rygestop. Det vil friste dig unødigt at få tilbudt en cigaret af mennesker, der ikke er klar over, at du er stoppet. Opmuntring og respekt for din beslutning vil stive dig af til at klare processen bedre.

3. Få hjælp fra dine omgivelser
Dit rygestop er ikke mindre værd, hvis du benytter dig af hjælp. Faktisk er det en rigtig god idé at få hjælp, da familie og venner kan være med til at motivere og fastholde dig, når det bliver svært.

4. Få råd fra én, der har været der selv
Det kan være en stor hjælp at få rådgivning fra en person, der selv er holdt op med at ryge. Det kan være en kollega eller en god ven, som har praktiske tips til, hvordan du kan håndtere rygetrangen og tilpasser dig i det lange løb.

5. Kend din rygning
Hånden på hjertet: Du ryger flere cigaretter, end din rygetrang kræver. Nogle cigaretter giver dig en fysisk tilfredsstillelse, andre tager du af ren og skær vane, af kedsomhed, eller fordi andre ryger. Det betyder også, at nogle af cigaretterne vil blive sværere at undvære end andre. Jo mere du ved, om de vanskelige situationer, du vil komme ud i, des større chance er der for, at du kan håndtere dem.

Lav en liste over alle dine daglige cigaretter og streg dem ud, du lettest kan skodde. De resterende skal du finde en anden måde at håndtere, når dit rygestop begynder. Hvad kan lindre den følelse, der opstår, når du ikke får din røg på bestemte tidspunkter? I begyndelsen kan abstinenserne være stride, så du bør have en solid plan klar til at få dit fokus rettet mod noget andet. Lav fx vejrtrækningsøvelser, ring til en, du holder af, eller få et godt grin med kollegerne. Og glem ikke, at motion gør underværker mod dine abstinenser. Du vil gradvist opleve, at det bliver lettere at motionere i takt med, at du vedligeholder dit rygestop.

6. Du fortjener belønninger undervejs
Du er i gang med en væsentlig livsstilsændring. Der er bunkevis af helbredsmæssige gaver på vej til dig, men sørg for også at give dig selv en meget håndgribelig anerkendelse. Du kan fra begyndelsen lægge de penge til side, du har sparet på de daglige cigaretter og bruge dem på en belønning, der vil motivere dig til at fortsætte.

Når du ikke længere skal se frem til din næste cigaret, må du sætte noget andet i stedet – gerne med lidt længere perspektiv. En lækker middag efter 14 dage – eller en ny computer efter nogle måneder, hvor du har været helt røgfri. Du vil blive overrasket over, hvor mange penge der ikke er gået op i røg.

7. Brug den hjælp, der er nødvendig
Det er næsten helt sikkert, at den fysiske trang vil plage dig især i begyndelsen. Det kan derfor være en god idé at bruge et nikotinpræparat, der hjælper dig med at styre denne trang. Hvis du er i tvivl om, hvad der passer til dig og dit rygemønster, kan du få hjælp på apoteket til at vælge den rette løsning og styrke.

 

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.