Hvis der er noget her i verden, vi tror, vi ved noget om, er det forkølelse – og hvad vi gør ved den. Men kan man gardere sig mod virussen, hvis blot man spiser nok ingefær? Vi afliver og bekræfter fem velkendte myter her.

Ingen forkølelse med ingefær

Fakta:
Ingefær er kuren mod nærmest alt, har vi hørt. Men kan det nu også passe? Frisk ingefær virker antiinflammatorisk og kan dermed dæmpe betændelse og irritation, men det menes dog ikke at have en egentlig betydning for immunforsvaret, og kan derfor næppe forhindre, at du rammes af en forkølelsesvirus.

Spis ingefær, hvis det giver dig velvære – eller drik det i en varm te. Men forvent ikke, at du bliver kureret for din forkølelse.

Få nyttige tips til, hvordan du undgår forkølelse her

Mange tror, at ingefær er en forkølelsesdræber, men ifølge undersøgelser er det kun antiinflamatorisk, så det hjælper ikke mod forkølelse eller influenza. Arkivfoto: Scanpix
Mange tror, at ingefær er en forkølelsesdræber, men ifølge undersøgelser er det kun antiinflamatorisk, så det hjælper ikke mod forkølelse eller influenza. Arkivfoto: Scanpix
Vis mere

Drik en sjus og dræb forkølelsen

Fakta:
At snuppe et shot Fernet Branca eller det, der ligner, antages ofte for at være den hurtige vej ud af forkølelsen.

Men måske det i virkeligheden bare får dig til at glemme, at du er forkølet. For faktisk virker alkohol svækkende på immunforsvaret, og kroppen har derfor brug for ekstra tid til at komme sig. Det kan altså ikke anbefales at skylle aftensmaden ned med en sjus, hvis du er forkølet.

Influenza er forkølelse, når det er værst

Fakta:
Forkølelse og influenza stammer fra to vidt forskellige typer af virus, og symptomerne er også forskellige. Ved forkølelse vil du ofte opleve løbende eller stoppet næse, nysen, trykken over bihulerne og generelt ubehag.

Har du derimod kulderystninger, muskelsmerter, hovedpine, tør hoste, synkesmerter, kvalme og opkast – oven i alle forkølelsessymptomerne – ja så er der tale om influenza. Er du udsat for en lettere udgave af influenza, kan det forveksles med en forkølelse. Ens for begge sygdomme er, at de kommer af en virus og dermed ikke kan bekæmpes med penicillin.

Du bør undgå næsesprayen

Fakta:
Næsens vigtigste funktioner er at varme, rense og fugte luften, inden den sendes videre ned til lungerne, men når du er forkølet og næsen er stoppet til, er det selvsagt svært at opretholde denne funktion.

Ligeledes kan en stoppet næse komme i vejen for en god nattesøvn, som er vigtig i forhold til din generelle sundhed, såvel som hvis du gerne vil komme dig hurtigere over forkølelsen. Ved at anvende næsespray kan du holde gang i næsefunktionen og dermed også fungere bedre. Dog bør du ikke anvende næsespray i mere end 10 dage af gangen.

Du bliver forkølet af at fryse

Fakta:
Da vi var små, pakkede vores forældre os ind i tæpper og varme sokker, for at vi ikke skulle blive forkølede, og mange af os har det nok stadig med at hive det varme kluns frem, hvis vi mærker snerten af en forkølelse.

Men faktisk er det ikke kulden i sig selv, som giver forkølelsessymptomerne. Det er derimod en virus, der er årsag til forkølelsen, men den har måske lettere ved at invadere dig, hvis du fryser og er sårbar.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.