Børn og forkølelse er som skruen uden ende. Eller hvad? Faktisk kan du gøre dit for at forebygge, at dit barn bliver forkølet, ligesom du også kan gøre dit for at barnet kommer bedst muligt igennem forkølelsen.

Du ved med garanti, hvordan en forkølelse kan sætte en stopper for dine planer og sætte dig flere uger tilbage arbejdsmæssigt. Oven i hatten føler du dig måske irriteret, tilstoppet og generelt utilpas, men med et voksenliv på bagen er du også godt klar over, at den stoppede næse får en ende, og at du før eller siden kommer tilbage i topform. For børn, der ikke kender forkølelsens logik, ser det måske lidt anderledes ud. De forstår måske ikke, hvorfor det hele nu skal gøre så ondt og være så afskyeligt ogderfor er det dit ansvar at komme dit barn til undsætning, og gøre livet lidt lettere, mens forkølelsen står på.

Forebyg, forebyg, forebyg
Det bedste du som forælder kan gøre er at skærme barnet for bakterier, så vidt det nu er muligt – selv om det er svært. Sørg for at vaske barnets hænder og ansigt jævnligt, og undgå de helt store bakteriefælder, som f.eks. små lukkede rum, hvor der er mange (måske) syge børn samlet på én gang. Lad i stedet barnet få frisk luft, da vira ikke spreder sig på samme måde udendørs, og sørg i øvrigt for, at dit barn får nok med søvn – altid. Søvn har nemlig en gavnlig effekt på immunforsvaret, som i sidste ende er det, der skal forhindre, at dit barn bliver sygt.

Det er en gængs opfattelse, at det er kulden, der er skyld i, at vi bliver forkølede, men så enkelt er det ikke. Der er rigtig god grund til at pakke barnet godt ind og lade det lege udendørs, hvor der er længere mellem smitten, men alligevel skal du være opmærksom på, at barnet ikke kommer til at fryse. For selv om det er en virus – og kun en virus – der kan være skyld i en forkølelse, så kan barnet være mere modtagelig over for denne virus, hvis det fryser.

Fjern snottet
Når barnet er blevet smittet, er der to ting, du kan gøre. Dels er du nødt til at indse, at det tager den tid, det tager at komme over en forkølelse, men dermed ikke sagt, at processen ikke kan hjælpes lidt i gang.

Det er de færreste små børn, der forstår at pudse næse og fjerne snot, så her må du hjælpe barnet lidt på vej. Fordi et barn ikke forstår, hvordan man puster snottet ud, kan det være en idé at anvende en næsesuger, der blidt, hygiejnisk og effektivt fjerner slimet fra barnets næse, så der igen er fri passage til luftvejene. Desuden kan du anvende en babynæsespray med saltvand, som blidt renser barnets næse og samtidigt smører den tørre næsehule, så barnet oplever større velbehag. En saltvandsspray kan anvendes lige så længe, som der er behov for det, så hold dig endelig ikke tilbage med den lille, lindrende spray. Er dit barn over 2 år, kan du bruge en næsespray der er tilpasset til børn.

Hjælp dit barn til en god søvn
Skal dit barn komme sovende gennem hele natten, kan du med en simpel ommøblering i sengen hjælpe dette lidt på vej. Dit barn får en bedre søvn, hvis hovedet er hævet, f.eks. med puder, elevation, eller bøger under sengens hovedgærde, da blodtilførslen til de fine blodårer i næsen reduceres, hvilket medvirker, at der kommer mere sekret i næsen. Hertil kan det være en god idé at sænke temperaturen et par grader og lufte ud, så luften er ren og frisk.

Sidst, men ikke mindst, kan du bare være der for dit barn, så barnet får den tryghed og den kærlighed, som det har brug for, mens forkølelsen står på.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.