Låner du penge af familie eller venner til dagen og vejen, når der ikke er penge til de faste udgifter? Det gjorde mere end hver tiende dansker mindst én gang sidste år, viser en undersøgelse, som KantarGallup har udført for Nordea.

Det er især unge under 26 år, folk der bor til leje eller familier med en lav indkomst, der benytter sig af at låne hos de nærmeste. Her er det mellem to og tre gange så mange, der låner end gennemsnittet.

Det kommer måske ikke bag på dig, at unge eller dem med lav indkomst låner hos venner og bekendte, men det kommer bag på mig, at det er så almindeligt. For det fortæller en nuanceret historie, der ikke bare handler om ’hovsa-katastrofer’ i hverdagsøkonomien, men løfter sløret for en helt anden og mere interessant historie.

Det er simpelthen en fordom, at dårlig økonomi er et tabu, at vi er så flove over dårlig privatøkonomi, at vi ikke vil tale om det.

Vi taler gerne om dårlig økonomi, måske ikke med alle og enhver, men med dem vi har tillid til, nemlig familie og nære venner. Over for dem har vi intet imod at løfte sløret for, at vi ikke er perfekte til at styre vores egen økonomi og at bede om hjælp.

Måske har tv-programmet ’Luksusfælden’ åbnet vores øjne for, at det er smartere at tale om dårlig økonomi og få svesken på disken frem for at stikke hovedet i busken.

Men samtidig er der også en tredjedel, som ikke kunne drømme om at involvere familie eller venner i deres økonomiske forhold. Og modviljen stiger med alderen, viser undersøgelsen.