Det er svært at se, hvorfor det er nødvendigt at tænde for DR's nye dramasatsning uge efter uge.

Efterhånden som flere og flere får deres seriefix fra Netflix og HBO, får DR sværere og sværere ved at lave den store søndagsdramaserie, der samler nationen og er den, alle taler om ved kaffemaskinerne mandag morgen.

DR's nyeste satsning, det psykologiske drama 'Fred til lands', ser efter første afsnit ikke ud til at være løsningen.

I den lille by Ebberup bliver den unge mand Aksel kørt ihjel på vej hjem fra en studenterfest – hvorefter handlingen hopper halvandet år frem, og vi møder en række mere eller mindre triste skæbner i byen.

Der er Aksels far, der er gået i hundene og drikker for meget. Hans bror, der åbenlyst hader byen og mangler penge. Kromutteren Bibi, der gerne vil være gravid, men hvis mand ikke vil gå i seng med hende. Og Kasper, en ung mand, der netop er blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling og sad på passagersædet i bilen, der dræbte Aksel.

Og så er der Mike, der tydeligvis er seriens omdrejningspunkt. Han førte bilen den nat, men fastholder, at der var tale om et uheld. Mike har en mærkværdig – og nogle gange lidt urealistisk – magt over byens beboere.

Man har som seer bare svært ved at se Mike som andet og mere end en lokal bølle, der mest bare trænger til en røvfuld – og da slet ikke som en så interessant karakter, at man kan vride en hel dramaserie ud af det.

Det er især mærkværdigt, fordi 'Fred til lands' ellers ikke er bange for at overforklare ting. Vi forstår for eksempel virkelig, virkelig godt, at Aksels far er tynget af sorg. Hans hjem ligner et bombekrater, han drikker, han ser sin døde søn for sig, han får flashbacks og når endog at bryde grædende sammen to gange i løbet af en time.

Han får da også af indtil flere mennesker at vide, at han skal komme videre.

Det trænger serien også til. Ikke at den som sådan er dårlig eller helt uinteressant – der er bare heller ikke rigtig noget, der gør, at det føles bydende nødvendigt at tænde for fjernsynet igen næste søndag.

Manuskriptforfatterne er ellers erfarne kræfter, nemlig Christian Torpe og Marie Østerbye, som sammen og hver for sig har stået bag tv-serierne 'Rita', 'Hjørdis' og 'The Rain' samt Bille August-filmen 'Stille hjerte'. Lige her tager de seernes interesse for lidt skærmydsler i en provinsby lige lovlig meget for givet.

Instruktør: Louise Fredberg. Med: Claus Riis Østergaard, Anders Juul, Lene Maria Christensen