Advarsel! Den nye 'Ringenes Herre'-serie kommer så selvhøjtideligt og storladent fra land, at du formentlig skal være glødende fan for at få lyst til at se med videre.

Der er udbrudt fantasy-krig i streamingverdenen.

Hvor HBO for nylig lancerede deres nye 'Game of Thrones'-spin-off 'House of the Dragon', svarer Prime Video nu igen med deres verdensrekord-dyre 'Ringenes Herre'-serie 'Ringenes Herre: Magtringene', hvor man blandt andet følger et par af elverne fra de oprindelige film i kampen mod den onde Sauron.

Efter at have set de to første afsnit er jeg klart mest til 'House of the Dragon'.

Den nye 'Ringenes Herre'-serie er angiveligt den dyreste tv-serie nogensinde med en samlet pris på over en millard dollars.
Den nye 'Ringenes Herre'-serie er angiveligt den dyreste tv-serie nogensinde med en samlet pris på over en millard dollars. Foto: Prime Video
Vis mere

Den oprindelige 'Ringenes Herre'-filmtrilogi, der sluttede i 2003 med 'Kongen vender tilbage', er selvfølgelig legendarisk og har udødeliggjort forfatter J.R.R. Tolkiens ikoniske karakterer som Frodo, Gandalf og 'My precious'-monstret Gollum.

Men 2003 er længe siden, og særligt 'Game of Thrones' har med sin blanding af politisk magtspil, vold, sex og drager sat standarden så højt for eksplosiv fantasy-fortælling, at de to første afsnit af den nye 'Ringenes Herre'-serie til sammenligning virker lidt småkedelig.

Visuelt er 'Ringens Herre: Magtringene' helt klart imponerende.

Serien foregår tusindvis af år før handlingen i 'Ringenes Herre', og man bliver hurtigt suget tilbage ind i Tolkiens fantastiske univers fyldt med magiske væsner, uhyggelige orker og heltemodige elver-krigere.

Ingen eventyrserie uden orker.
Ingen eventyrserie uden orker. Foto: Prime Video
Vis mere

Særligt elverne, der lader til at fylde en del i den nye serie, er desværre bare lidt nogle halvfesne hovedroller.

Den walisiske skuespillerinde Morfydd Clark, der spiller en yngre udgave af elver-krigeren Galadriel (I filmene spilles hun af Cate Blanchett) er super sej og sættes stærkt i scene, når hun uden problemer bestiger isbjerge og nakker en snetrold.

Men resten af elver-banden er alt for alvorlige og teatralske og trækker hele tiden scenerne i langdrag med deres selvhøjtidelige samtaler om verdenssituationen, og deres nærmest over-religiøse blik på lys og mørke.

Det er smart at lade filmenes mytologiske superskurk Sauron være omdrejningspunktet for et muligt endeligt opgør med de nye helte.

Den 33-årige walisiske skuespillerinde Morfydd Clark spiller elver-krigereren Galadriel.
Den 33-årige walisiske skuespillerinde Morfydd Clark spiller elver-krigereren Galadriel. Foto: Prime Video
Vis mere

Man binder også smart bånd til filmene ved at bruge karakterer, der minder om noget, man kender i forvejen i form af en kvinde-udgave af hobbit-vennerne Frodo og Sam, en menneske-kriger a la Aragorn og en brovtende dværg til at bryde resten af det seriøse udtryk.

Men derudover bliver man næsten vanvittig af den bombastiske filmmusik, der konstant kører i baggrunden.

Det er fedt, at man har tænkt stort, men engang imellem havde det også klædt serien at skrue lidt ned for volumenknappen.

Jeg kunne godt lide 'Ringenes Herre', men universet er også så kæmpestort og fyldt med referencer, stedbetegnelser og navne, at jeg tror, man skal have nørdet Tolkien en del for at komme til at elske den nye serie, der for en gennemsnits-seers blik hurtigt kommer til at virke langsom og forvirrende.

'Game of Thrones' fik danskerne til at købe abonnement hos HBO.

Jeg tvivler på, at 'Ringenes Herre: Magtringene', der har premiere fredag, får danskerne til at vælte ind hos Prime Video. Vi må se.