’Gift ved første blik’ er tilbage med en femte sæson, og premiereprogrammet leverer både den formel, vi allerede kender, men introducerer også en lille ny og interessant ændring til det populære format.

Som i de foregående sæsoner bliver vi introduceret til to af de i alt fire medvirkende par i sæsonen, og her har man i premiereprogrammet klogt valgt at præsentere to par, der nok ikke kunne være mere forskellige.

Vi møder 31-årige Ronnie Willemoes Jørgensen fra Ringsted, der er lidt af en rapkæftet fætter og vil have en kvinde med ben i næsen.

Det ser umiddelbart ud til, at han får sin drøm opfyldt i matchet med 28-årige Cecilie Sidelmann Basnow fra Roskilde, der heller ikke pakker tingene ind.

28-årige Cecilie Sidelmann Basnow fra Roskilde.
28-årige Cecilie Sidelmann Basnow fra Roskilde. Foto: Snowman Productions
Vis mere

»Hun bøvser,« udbryder Ronnie begejstret til kameraet under bryllupsfesten, hvor han også stolt fortæller sine venner, at hans nye kone drikker øl.

Ronnie Willemoes Jørgensen får hjælp til brudevals inden den store dag.
Ronnie Willemoes Jørgensen får hjælp til brudevals inden den store dag. Foto: Snowman Productions
Vis mere

Især Ronnie er en gave til programmet, og med sin fuldkommen bramfri facon giver han os den ærlige nerve, der gør ’Gift ved første blik’ til hamrende godt tv, når det er bedst.

Vi møder også 25-årige Kathrine Gosvig Kelså fra Silkeborg, der bliver matchet med den to år ældre Michael Harders fra Aarhus.

27-årige Michael Harders fra Aarhus.
27-årige Michael Harders fra Aarhus. Foto: Snowman Productions
Vis mere


Og også her ser det ud til, at DR's eksperter umiddelbart har ramt plet. De to er fnisende, glade sammen, og Michael må i et enkelt øjeblik vende sig fra kameraet for at råbe, hvor dejlig, han synes, Kathrine er.

Hvor Ronnie og Cecilie har fart på og er underholdende, så er Kathrine næsten kvalmende sød, når hun af sine lungers fulde kraft skråler: »JEG SKAL GIFTES.«

25-årige Kathrine Gosvig Kelså fra Silkeborg.
25-årige Kathrine Gosvig Kelså fra Silkeborg. Foto: Snowman Productions
Vis mere

Det er næsten lidt for meget, men omvendt også et eksempel på blandingen af det søde, det håbefulde og det til tider tåkrummende akavede, som gør, at ’Gift ved første blik’ gennem årene har været et af DR’s mest populære programmer – og stadig er afhængighedsskabende.

Netop programmets efterhånden mange år på bagen gør også, at det er forfriskende med forandring.

I år ser eksperterne nemlig endnu mere på de bagvedliggende faktorer, der gør, at deltagerne har haft svært ved at finde kærligheden tidligere. Derudover ser vi, hvordan alle deltagerne mødes med psykolog, Gert Martin Hald, der fortæller om den kommende partner, og hvorfor netop de to er blevet matchet.

31-årige Ronnie Willemoes Jørgensen fra Ringsted.
31-årige Ronnie Willemoes Jørgensen fra Ringsted. Foto: Snowman Productions
Vis mere

I tidligere sæsoner har der som regel været mindst et par, det er gået så grueligt galt for.

I sæson to var der stakkels Pia, der blev gift med Frank, som tydeligvis ikke var kommet over sin ekskone. I den seneste sæson fire fulgte vi slagsmålene mellem naturmennesket Martin og bypigen Birgitte, der mildest talt ikke var rigtige for hinanden. Og hvem husker ikke den berømte øl, som Poul ikke købte til Lene?

Som seer har man ofte fået tanken, om disse par var sat sammen udelukkende for at skabe drama og underholdende tv, og derfor klæder det DR, at man tilsyneladende tager selve eksperimentets præmis mere seriøst. Det nærliggende spørgsmål er så, om det bliver for kedeligt, hvis vi må undvære en ’Martin og Birgitte’?

Baseret på premieren på sæson fem tyder det ikke på det. Det smukke ved ’Gift ved første blik’ er netop, at man, efter afsnittet er slut, ikke kan vente på at få mere, og i disse binge-tider, hvor du altid kan se et afsnit forud, er det i sig selv en stor kvalitet.