En skandale sendt fra himlen?

Da statsminister Mette Frederiksen i efteråret valgte at lukke alle minkfarme af frygt for coronasmitte, var komikerne Jonas Mogensen og Kasper Gross i fuld gang med at lave anden sæson af deres komedieserie 'Minkavlerne', der som navnet antyder har livet på en nordjysk minkfarm som ramme.

Serien bliver vist på TV 2 Zulu og TV 2 Play og kræver derfor en del promovering for at nå ud til et stort publikum. I det lys må Mette Frederiksens minkskandale fra et kynisk pr-perspektiv siges at være som sendt fra himlen.

Selvom første afsnit af den nye sæson hurtigt afslører, at de ikke har ladet sig inspirere af efterårets begivenheder, så er der alligevel en form for parallelhistorie i og med, at seriens minkfarm ligesom virkelighedens står til at lukke.

Hele holdet.
Hele holdet. Foto: TV2 / Per Arnesen
Vis mere

I serien skyldes det ikke coronasmitte, men dårlig økonomi - der også var en faktor i virkeligheden - og på den måde kan anden sæson af 'Minkavlerne' jo nærmest ses som en fiktiv forløber for Mette Frederiksens endelig dødsdom over branchen.

»Det slår ham ihjel, hvis vi river det ned. Det er hans livsværk,« lyder en af replikkerne fra sønnerne meget sigende om faderen, der står til at miste sin minkfarm.

Anden sæson fortsætter hvor sidste afsnit slap, og endnu engang skal der lyde en stor ros for skabelsen af selve universet og det meste af castet

Jonas Mogensen og Kasper Groos spiller troværdigt de to underfrankerede minkfarmer-sønner, Niels Hausgaard elsker tydeligvis at spille den sure, stædige minkfarmer, ligesom Kirsten Lehfeldt som altid er god som hans trofaste hustru.

Mia Lyhne i 'Minkavlerne 2'.
Mia Lyhne i 'Minkavlerne 2'. Foto: TV2 / Per Arnesen
Vis mere

Mick Øgendahl er heller ikke overraskende perfekt i rollen som den tidligere storby-bøv, der nu hjælper til på farmen, og så er Frank Hvam jo som altid også sjov som byens kulturradikale præst, der læser Bob Dylan iført rullekrave.

Selvom 'Minkavlerne' er fuld af sjove mennesker, og må ses som en form for sort komedie, så begynder anden sæson ikke særlig sjov.

Den er flot produceret, hyggelig og underholdende nok til at man gider følge med videre, men det er ikke fordi, man når at trække ret meget på smilebåndet.

Blandt de nye karakterer er flere også deciderede irriterende.

Lars Lilholt i 'Minkavlerne 2'.
Lars Lilholt i 'Minkavlerne 2'. Foto: TV2 / Per Arnesen
Vis mere

Lars Lilholt har i første afsnit en kort entre som en snavset lokalbeboer, der bare gerne vil have lov til at ryge. Det er oplagt at give Lars Lilholt en rolle i serien, men jeg håber, de når at få mere ud af ham.

Den største irritationen står Mia Lyhne for. Hun sætter handlingen i gang som byens landsbytosse, der melder minkfarmerne for et mord, men hendes sure tegneseriemimik får hende til at ligne en revy-karakter og falder derfor helt ved siden af. Hun er bare ikke særlig sjov...

Med først Simon Kvamms nye 'Guru' på DR, der foregår i Silkeborg og nu denne nordjyske western på TV 2, har jysk humor åbenbart kronede dage, og hvis man bare godt kan lide at flade ud i sofaen til en smådum, men heller ikke helt urealistisk dansk serie fuld af populære ansigter, så er 'Minkavlerne' et kig værd.