Synet af en slange eller tanken om et indelukket rum. Med de rette værktøjer kan man blive sin fobi kvit. Nøglen er tid og tålmodighed.

Historierne er klausuleret til lørdag. Fakta følger. Artiklerne udsendes til PFS-kunder mandag. Historierne må publiceres bag paywall lørdag kl. 06.00.

Edderkopper, højder eller køen i supermarkedet. Paletten er bred, når det drejer sig om fobier, og for nogle bliver angsten så voldsom, at den hæmmer dagligdagens gøremål.

Uanset sværhedsgraden kan man lære at håndtere sin fobi. Men det kræver tid og træning.

»Det første, man skal gøre, er at erkende, at man har en begrænsning, og så skal man være indstillet på, at det kræver hårdt arbejde at komme sin fobi til livs,« fortæller Michael Danielsen, der er chefpsykolog i Wellbeing Institute og tidligere chefpsykolog i Psykiatrifonden.

Han får opbakning fra administrerende direktør i Psykologklinikken Mindwork Kathrine Møller Andersen, som blandt andet driver en fobiskole:

»Angsthjernen kan ikke lære noget nyt, uden den også kommer i en angstfyldt situation og gør sig nogle nye erfaringer. Så der er ikke nogen vej udenom. Vejen går igennem fobien, og det skal man være villig til,« siger hun.

Drejer frygten sig eksempelvis om at flyve, kan man helt konkret betragte sin fobi ud fra en skala fra et til ti, hvor ti er det mål, man gerne vil opnå - altså at sidde om bord på et fly.

»Så kan man prøve at finde ud af, hvad et på skalaen svarer til. Det kan måske være at gå på nettet og se på flyrejser, og så er første skridt at gøre det,« forklarer Michael Danielsen.

Næste skridt kunne så være en tur hen til stationen og kigge på toget, der kører til lufthavnen, mens skridtet efter kunne indebære at springe på toget og tage turen til lufthavnen.

»Det vigtigste er, at man bliver ved med at lave øvelserne, så man langsomt vænner sig til ubehaget, der uafværgeligt vil komme,« siger han.

Trin for trin ruster man sig dermed til eksempelvis den forjættede flyvetur, men det kræver flere gentagelser på vingerne, før fobien fordufter.

»Man er nødt til at gøre det, man er bange for - flere gange. Ellers vil angsten langsomt komme tilbage igen,« påpeger Michael Danielsen.

Vejen op ad fobiens trappetrin er ligeledes forbundet med faldgruber, der er vigtige at have for øje, når man arbejder med sin angst.

»Man kan blandt andet opleve, at man begynder at tænke, at så vigtigt er det heller ikke at komme fobien til livs, eller man går for hurtigt frem med de enkelte trin. Og så vil angsten typisk vende tilbage igen,« fremhæver Michael Danielsen.

Sliddet betaler sig ikke desto mindre, fastslår chefpsykologen:

»Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at tackle sin fobi, men har man tålmodighed og disciplin, kan man gøre noget ved alle former for fobier.«