Analyse

Hvis kommunalvalget faktisk er et midtvejsvalg frem mod næste folketingsvalg, som mange mener, så har de god grund til at glæde sig i Socialdemokratiet.

Og det gør de også, skulle vi hilse og sige. De kan næsten ikke være i sig selv af bar begejstring, og de SMS'er, jeg har modtaget fra centrale S-folk siden stemmeboksene lukkede, er fyldt med glade smileyer og røde roser.

Det lykkedes ved kommunalvalget Mette Frederiksen & Co. at vinde på netop de strategiske parametre, de selv have fastlagt inden. Og som er en del af en langsigtet strategi, der også handler om at vinde næste folketingsvalg, og at fastholde magten derefter. Det kan koges nedtil tre ord: Velfærd. Udlændinge. Mette.

I sit første valg med Mette Frederiksen som formand lykkedes det Socialdemokraterne at trænge Lars Løkke tilbage, tilbageerobre vigtige borgmesterposter, og at fastslå at S er det store borgmesterparti, og at Thulesen Dahl-magien nationalt ikke umiddelbart lader sig overføre til det kommunale landskab.

S har kun tabt én kommune og vundet 11, de ikke havde i forvejen. Venstre har tabt 11 af de byer, de havde. Og S får absolut flertal i 10 kommuner, det er en fremgang fra fire kommuner sidst.

Det såkaldt »gule område« i Sønderjylland, hvor DF blev største parti ved sidste Folketingsvalg skal generobres, landsby for landsby. Erobringen er startet med kommunalvalget og skal ifølge planen fortsætte ved næste folketingsvalg, samtidig med opbygningen af den 40-årige S-leder, der har været formand siden 2015. Hun er i gang med at redifinere partiet og hive det ud af slagskyggen fra Helle Thorning-Scmidts og Bjarne Corydons regeringsperiode 2011-15.

Valget tirsdag leverede den største fremgang til Socialdemokratiet siden 1978 og det blev Venstres dårligste valg siden 1989. Og Danmark er et af de få lande i Europa, hvor Socialdemokratiet har fremgamg. De tyske socialdemokrater led et voldsomt nederlag ved valget i september, det franske socialistparti blev nærmest udraderet ved præsidentvalget tidligere på året, det hollandske arbejderparti fik 5,7 procent af stemmerne, og det går også dårligt for socialistpartierne i Spanien, Italien og England..

Men er der egentlig noget, der tyder på, at effekten fra kommunalvalg kan overføres til folketingsvalg? Ved kommunalvalget i 2009, fik S 30 pct. og V 24 pct. Ved folketingsvalget i 2011 fik S 24 pct, og V 26 pct., men S fik regeringsmagten.

Ved kommunalvalget i 2013 fik S 29 pct, og V 26 pct. Og ved folketingsvalget i 2015 fik S 26 pct. og V 19 pct., men Venstre fik regeringsmagten.

I virkeligheden siger tallene mest om, at den der får flest stemmer ikke nødvendigvis får flest borgmesterposter eller regeringsmagten. Det hele handler om forhandlinger og samarbejde.