Lyt til artiklen
TV2-værten er endt i en ubehagelig krig med Viasat om rettigheder til at vise klip fra NFL-kampe.

Sidste år forsøgte Viasat at kapre Claus Elming som NFL-kommentator. Nu strides de to parter om, hvorvidt Claus Elming har lov til at vise tv-klip fra kampene i den amerikanske football-liga på den nyoprettede NFL-hjemmeside, gulklud.dk, som han har startet med et par tidligere kolleger fra det nu hedengangne TV2 Sport.

Viasat, der ejer rettighederne til at vise NFL-kampe på dansk tv, har klaget til NFL og fået lukket ned for adgangen til klippene på Gul Klud.

- Det er korrekt, at vi har rettet henvendelse til NFL. Vi er ikke interesseret i, at de ting, som vi har rettighederne til, florerer andetsteds, lyder forklaringen fra Peter Nørrelund, sportschef hos Viasat, der sender fem NFL-kampe om ugen på TV3 Sport og 3+.

Claus Elming ærgrer sig over Viasats klage, som altså betyder, at danske NFL-fans ikke længere kan se højdepunkter fra kampene på Gul Klud.

- Det er egentlig lidt tankevækkende, at Viasats NFL-side på Facebook hedder ’Mere NFL’, når det eneste,man opnår ved denne magtdemonstration, er at give de danske football-fans mindre NFL, siger Claus Elming og tilføjer:

- Indtil nu har jeg egentlig ikke betragtet os som konkurrent til Viasat. Men det kan jeg jo så forstå, at vi må være. Vi har henvist og vil fortsat henvise til, hvilke kampe der bliver sendt på TV3 Sport og 3+. Så min personlige vurdering er egentlig, at Viasat ikke får færre tv-seere på grund af Gul Kluds beskedne tilstedeværelse i mediebilledet – nok nærmere tværtimod, siger Claus Elming.

Det paradoksale ved striden imellem Claus Elming og Viasat er, at Peter Nørrelund i dag kunne have været Claus Elmings chef, hvis tv-værten havde sagt ja til tilbuddet om at fortsætte som NFL-kommentator, da TV2 sidste år solgte sin andel af TV2 Sport til MTG, der ejer Viasat.

Tilbuddet afhang dog af, atClaus Elming droppede sine andre værtsroller i blandt andet ’Vild med dans’ på TV2. Det afviste han efter nogen betænkningstid, og dermed vises der for første gang i 14 år NFL-kampe på dansk tv, uden at ’NFLming’ er blandt kommentatorerne.

De klip, Viasat ønsker fjernet, får Gul Klud via et samarbejde med Rightster.com, som handler på vegne af NFL og har retten til at udbyde tv-klip til hjemmesider i Europa. Ifølge Claus Elming blev gulklud.dk som den første hjemmeside i Danmark godkendt af NFL til at vise klip via aftalen med Rightster.com.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at der er tale om en fuldt lovlig aftale, siger Claus Elming.

Det mener Peter Nørrelund dog ikke er tilfældet.

- Vi har fået at vide af NFL, at den pågældende hjemmeside ikke er godkendt (til at vise klippene, red.), siger Viasat-sportschefen, der ikke har talt med Claus Elming og forsøgt at løse situationen i mindelighed.

- Jeg forhandler sportsrettigheder i mange forskellige lande, og i situationer som denne går jeg til rettighedshaveren med det samme – i dette tilfælde NFL. Det er ikke min opgave at ordne noget i mindelighed, påpeger Peter Nørrelund.