NFL har altid haft en streng politik, hvad angår cannabis og andre ulovlige stoffer. Det var ikke accepteret i den bedste amerikanske fodbold-række. Men det kan der blive lavet om på nu.

For den store amerikanske liga har sat sig for at undersøge brugen af cannabis. Godt nok i forbindelse med behandling af smerter.

NFL sendte i juli et brev til NFLs spillerforening med et tilbud om at arbejde sammen om at undersøge muligheden for brug af marihuana til at smertebehandle spillere.

»Jeg tror, at vi stadig har meget at lære om det. Specielt research om marihuana og mere specifikt cannabinoid medicin, da de kan relatere til behandlingen af både akut og kronisk smerte. Det er et researchområde, som vi har brug for mere information om, og som vi skal udvikle yderligere,« siger Allen Sills, der er hjernekirurg på Vanderbilt Univeristy og hyret af NFL til at undersøge virkningen af cannabis, til Washington Post.

Brevet til spillernes egen forening betegnes som et tydeligt tegn på, at NFL er klar til at arbejde mod en lovliggørelse af marihuana som behandlingsmiddel. Om det så også vil betyde, at man ser mere mildt på cannabis i spillernes blod, fortæller historierne intet om.

Men efter længere tids fokus på den hårde sports voldsomme konsekvenser og mange hovedskader ser NFL altså nu mere mildt på alternativer til den smertestillende medicin, som mange amerikanske fodboldspillere benytter efter utallige slag til krop og hoved.

Og det er netop det, der er meningen. At der kommer en ny måde at se på behandlingen af spillere.

»Jeg tror, at det er en del af det, vi håber at opnå med samarbejdet med spillerforeningen. Jeg synes, det er meget vigtigt, fordi jeg gerne vil snakke om, at vi ser meget holistisk på, hvordan vi tager os af spillerne. Vi vil gerne tale om helbreds- og sikkerhedsudfordringer, som påvirker hele spilleroplevelsen. Og smertebehandling er bestemt en stor del af det,« siger Allen Sills.

NFL og amerikansk fodbold har længe været under beskyldning for at være for hård en sportsgren. De kritiske røster fik yderligere vægt bag sig, da det i slutningen af juli kom frem, at et studie af afdøde NFL-stjerners hjerner afslørede, at hele 99 procent led af hjernesygdommen kronisk traumatisk encephalopati (CTE).

Sygdommen rammer oftest personer, som har været udsat for hovedtraumer gentagne gange, og dermed var det altså endnu et argument for sportens kritikere.