Lyt til artiklen

Hvordan finder man deleordning, der tilgodeser barnets behov bedst muligt? Og hvordan kan mor og far lære at kommunikere - uden konflikter? Se, hvad Alt om Børns skilsmissecoach, Charlotte Berg, råder til i sin brevkasse.

Spørgsmål til skilsmisse-coach Charlotte Berg:

Hej Charlotte

For en måned siden flyttede min ex. Vi havde været gift i fire måneder og havde næsten lige fået vores søn. Det kom som et chok for mig, at han ville forlade mig. Jeg gik med til en 7/7-ordning, da jeg ikke havde overskud og energi til at tage kampen op på daværende tidspunkt.

Jeg vidste, at han kun ville vores søn det bedste og godt kunne give vores søn omsorg. Men nu hvor ordningen er startet, er jeg ved at gå til over dårlig samvittighed, specielt fordi jeg nu har overskud til at sætte mig ind i, hvad eksperter og teorien om tilknytning siger. Det er jo frygtelig, at vores søn måske er ved at miste tilliden til andre, og hvad der ellers kan ske, når så små børn ikke har en fast base, og forældrene ikke kan samarbejde.

Er bange for at gå til statsforvaltningen
Problemet er også, at jeg er bange for at gå til Statsforvaltningen, fordi faderen er meget manipulerende og KÆMPER, når der er noget han vil have. Jeg er meget frustreret og er ved at opgive min søn, så faderen kan få ham. På den anden side nægter jeg også, fordi jeg er hans primære omsorgsperson, og det er mig, der har været sammen med ham 24 timer i døgnet, siden han blev født. Jeg vil ikke svigte!

Læs også: Derfor fungerer en 7/7-ordning ikke

Jeg har prøvet at snakke med faderen op til flere gange, udleveret papir om tilknytning, spurgt om vi ikke skal køre 5/9 ordning,tilbudt samtale med en børne-sagkyndig for vores søns skyld, så vi gør det, der er bedst for ham. Men nej, det mener han ikke er nødvendigt, for han vil have vores søn lige så meget som jeg.

Kan du hjælpe?
Ved ikke, hvad jeg skal gøre. Han har lige overtalt mig til, at vi venter og ser om vores søn begynder at reagere negativt på delingen - i form af at græde når han afleveres, eller ikke er, som han plejer.

Vores søn er af natur det gladeste barn, jeg har oplevet, og vil så nødig se ham trist og forvirret.

Mvh den fortvivlede

Kære den fortvivlede
Mange tak for dit brev. Du beskriver, at du er bekymret for, hvorvidt det er rigtigt eller forkert at have en 7/7-samarbejdsordning med din eksmand omkring jeres søn på 11 måneder. Jeg vil her forsøge at komme med min personlige mening samt give dig nogle gode råd.

Begge forældre skal være synlige
Lad mig først slå fast, at jeg til enhver tid er af den holdning, at både far og mor skal have en så synlig rolle som muligt i deres børns liv efter en skilsmisse. Min grundholdning er, at ’far er en ligeså god far, som mor er en god mor’.

Det bedste for barnet
Når det så er sagt, så mener jeg, at vi som skilsmisseforældre har det helt primære ansvar for at samarbejde om, hvad der er rigtigt og bedst at gøre for vores børn, og det indebærer, at vi er i stand til at sætte vores egne behov til side for at tilgodese deres. Når jeg læser dit brev, er der to ting, som springer mig i øjnene. Den ene er din tvivl om, hvorvidt du og din eksmand bør tage en snak med Statsforvaltningen. Den anden er den angst, du giver udtryk for at have for din eksmand. Jeg tager først fat i de to ting - og så giver jeg dig nogle generelle råd bagefter. Du kan se, hvad Charlotte Berg svarer lige her på Alt om Børn.dk

Se flere svar i Charlottes brevkasse på Alt om Børn.dk her