Hvilke rettigheder har bonusforældre over deres bonusbørn, hvis nu den biologiske forældre går bort? Betyder det noget, hvilket forhold bonusforældre og barn har? Skilsmissecoach Charlotte Berg giver dig svar og gode råd til at sikre den gode kontakt.

Spørgsmål til skilsmissecoachen på AltomBørn.dk:

Hej Charlotte
Jeg skriver til dig i håb om at få opklaret et spørgsmål om min store søn, som jeg har med min eksmand. Vi blev skilt for nogle år siden, og jeg har siden fundet en ny kæreste, som jeg nu er gravid med.

Min kæreste har et rigtig godt forhold til min søn, og de er meget tætte. Mit spørgsmål lyder på:
 
Hvilke rettigheder min kæreste har i forhold til min store søn i det tilfælde, at jeg skulle gå hen og dø?
Har han overhovedet nogle rettigheder?
Vil hans rettigheder være anderledes, hvis vi er gift?


Eksmand til forhindre samvær
Jeg er ret overbevist om, at min eksmand ville sørge for, at min store dreng ikke ville få sin bonusfar at se, hvis jeg døde. Men min søn får jo snart en søster eller bror, som han skal lære at kende og have samvær med. Kan min eksmand godt holde søskendepar fra hinanden?

Mvh
En bekymret mor


Svar fra skilsmissecoachen på AltomBørn.dk:


Kære En bekymret mor

Først og fremmest tak for dit brev.
Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for, hvad der skal ske med din 7-årige søn i forhold til hans bonusfar, hvis du skulle gå hen og dø. Især når de har så godt et forhold, som du beskriver her. Men...

Umiddelbart ingen rettigheder, men...
Som udgangspunkt har din nye kæreste ingen rettigheder til dit barn fra tidligere ægteskab – hvad end I er gift eller ej – hvis du skulle falde bort. I det tilfælde vil forældremyndigheden tilfalde din eksmand, som dermed vil få ’bestemmelsesretten’ over jeres fælles søn.

Men der er alligevel en mulighed. For i Forældreansvarslovensparagraf 15 står det på følgende måde: ”Har forældre fælles forældremyndighed, og dør den ene forælder, forbliver forældremyndigheden hos den anden. Har barnet ved dødsfaldet ikke bopæl hos den længstlevende, kan en anden i forbindelse med dødsfaldet anmode om at få tillagt forældremyndigheden. Anmodningen kan kun imødekommes, hvis hensynet til, hvad der er bedst for barnet, taler imod, at forældremyndigheden forbliver hos den længstlevende.

Mht. samværet mellem din kæreste og din søn i tilfælde af din død, omtaler Forældreansvarslovens paragraf 20 det således: Er en forælder eller begge forældre døde, eller er en forælder ukendt, kan statsforvaltningen efter anmodning fastsætte samvær med barnets nærmeste pårørende, som det er knyttet til.

Da jeg ikke er jurist og ydermere ikke kender alle detaljerne i dit og din eksmands forhold – mht. forældremyndighed, samværsordning og tilknytningsforhold – kan jeg ikke vurdere, om de nævnte paragraffer i Forældreansvarsloven ville kunne komme din kæreste ’til gode’ i en given situation, hvor du falder bort. Men nu har du det, så du kan forholde dig til det juridiske i sagen.

Men det, jeg kan tage hånd om, er det følelsesmæssige i dit brev; nemlig relationen mellem dine børn og deres respektive fædre.Derfor har jeg også en række gode til, hvordan du kan tage fat i problematikken både med din kæreste og din eksmand.

Læs hele Charlottes svar på AltomBørn.dk