Nye tal viser en bemærkelsesværdig udvikling blandt danskernes nok vigtigste opsparing.

Rekordmange har frivilligt sat ekstra penge ind på pensionsopsparingen i løbet af årets første tre måneder, En ekspert giver her sit bud på, hvorvidt det er noget, som er værd at kopiere.

De nye tal stammer fra Sampensions 343.000 kunder, hvoraf 10.000 i løbet af første kvartal frivilligt har indbetalt ekstra penge på opsparingen, de skal leve af i alderdommen. Tallet er det højeste nogensinde hos selskabet.

Udviklingen svarer til, at 12 pct. flere end samme periode sidste år har sat ekstra penge ind på pensionsdepotet, og kigger man på udviklingen de seneste fem år, er antallet af kunder, der indbetaler ekstra til pension, steget med 50 pct.

Fra Anne-Louise Lindkvinst, der er kunderådgivningschef i Sampension, lyder det, at udviklingen kan forklares med flere årsager, men at den blandt andet kan være et udtryk for, at danskerne har stigende forventninger til levestandarden, når pensionstilværelsen starter. 

Hos Sampension er det særligt de unge, der har valgt at sætte ekstra ind på pensionen. 25 pct. af dem under 35 år har frivilligt sat flere penge ind på pensionsdepotet i forhold til første kvartal sidste år. Og zoomer man ud og kigger på de seneste fem år, er der tale om mere end en fordobling. 

»Interessen for pension har historisk set været særligt lav blandt unge, hvilket blandt andet hænger sammen med, at det kan være svært for dem at forholde sig til noget, der ligger langt ude i fremtiden. Men der er tilsyneladende et skred i gang. De unge følger i stigende grad med i deres pension, og markant flere indbetaler ekstra til pensionsopsparingen,« siger Anne-Louise Lindkvist.

At pensionskunderne frivilligt har indbetalt ekstra til pensionen siden årsskiftet, er ikke et billede, man genkender hos landets andetstørste pensionsselskab Danica Pension. Det fortæller cheføkonom Mads Moberg.

»Vores foreløbige tal peger på, at de ekstra bidrag til pensionsopsparingen fortsat holder sig i samme høje niveau som sidste år,« siger han.

Til gengæld oplever selskabets rådgivere tendenser, der peger i retning af, at flere kunder er opmærksomme og ønsker ekstra indbetalinger til pensionsordningen.

Og det er en god udvikling, lyder det fra den uafhængige rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er indehaver af et analysehus af samme navn. 

Ifølge ham vil mange danskere nemlig ikke kunne opretholde den samme økonomi, når de skifter status fra erhvervsaktiv til pensionist. 

»Mange danskere vil ikke kunne opretholde det samme økonomiske råderum, når de går på pension og samtidig være sikker på, at pengene rækker,« siger han og tilføjer, at mange gennem de traditionelle pensionsordninger ikke får sparet nok op til alderdommen. 

Derfor giver det i hans optik god mening at supplere sin pension med ekstra indbetalinger, hvis man eksempelvis har penge i overskud i form af overskydende skat, lønforhøjelse eller bonus.

Faktisk bør man ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsen indbetale op mod 20 pct. af sin månedlige løn for at kunne leve nogenlunde på samme måde som pensionist.

Artiklen er oprindelig udgivet hos Euroinvestor.

Hør hele det seneste afsnit af Spar Kassen, hvor vi dykker ned i Coops krise - og hvad fremtiden mon bringer for koncernens supermarkedskæder.