Samarbejdet og den korte vej til Sverige har givet dansk ishockey succes.

For Sveriges ishockeystjerner bliver det næsten som at spille VM på hjemmebane, når de rykker ind i Royal Arena. Den nye superarena ligger blot få kilometer fra Øresundsbroen, og flere tusinde svenske hockeyfans vil skabe fest og stemning i Royal Arena, når den største idrætsbegivenhed på dansk grund skydes i gang til maj 2018 i København og Herning.

Sverige er en ishockeynation, som altid har haft en særlig plads i de danske hockeyhjerter, og betydningen af det nære naboskab kan ikke overvurderes.

Siden en dreng fra Aalborg, Heinz Ehlers, i 1984 rejste til Leksand og blev den første dansker i SHL, har omkring 40 danske ishockeyspillere spillet i den bedste svenske liga. I denne sæson er der syv danskere i SHL.

80 procent af de danske VM-spillere har siden oprykningen i Ungarn i 2002 spillet i svenske klubber i kortere eller længere tid, og af de elleve danske NHL-spillere er syv taget direkte fra Sverige til Nordamerika, Frans Nielsen (billedet), Peter Regin, Oliver Lauridsen, Lars Eller, Mikkel Bødker, Philip Larsen og Frederik Andersen. De sidste fire fra Frölunda.

En meget ung Frans Nielsen, da han spillede for Malmö
En meget ung Frans Nielsen, da han spillede for Malmö Foto: MORTEN THUN
Vis mere

Danmarks sensationelle fremgang på den internationale scene skyldes også fremragende svenske trænere, som overførte det bedste fra en af verdens førende ishockeynationer til lillebror Danmark.

Jim Brithén var landstræner i perioden 1996-2001 og skabte det fundament, Mikael Lundström (2001-2006), Per Bäckman (2008-2013) og Jan Karlsson (fra 2013) mesterligt har bygget videre på. En anden markant svensk trænerprofil, Dan Hobér, var landstræner et år i midten af 70’erne i C-gruppen og to sæsoner i B-gruppen (1994-1996).

VM til maj i København bliver Jan Karlssons fjerde i spidsen for de danske løver. Inden ankomsten til Danmark havde han i sin lange karriere vundet tre svenske mesterskaber, to med Frölunda og et med HV71, og været assistant coach for Tre Kronor-coachen Bengt-Åke Gustafsson, da Sverige i 2006 blev den første nation, som vandt guld ved OL og VM i samme år.

»Jeg har haft nogle fantastiske år med det danske landshold, som jeg ikke ville have undværet. Danmark er en nation af boldtalenter. Vi ser det i fodbold, håndbold og ishockey. Talentet, spilleglæden og engagementet lyser ud af spillerne. De er stolte over at spille med løven på brystet,« siger Jan Karlsson.

»Ingen tvivl om, at træningsdisciplinen i svensk hockey har givet danske spillere meget, men landsholdets succes skyldes også det store og imponerende arbejde med ungdommen i de danske klubber. Der arbejdes virkelig seriøst. At en relativ lille hockeynation med blot 26 skøjtehaller kan skabe så mange gode spillere er nærmest naturstridigt.«

Jan Karlsson er utvivlsomt den svenske landstræner i Danmark, som har den mest offensive tilgang til spillet. Som han siger:

»Defensiven er vigtig, men ikke et hovedtema for mig. At lave mål og vinde matcher har altid været mit mål. Jeg vil spille så offensivt, som modstanderne tillader. Spillerne kan lide det. Den filosofi ligger godt til den danske mentalitet.«

Foto: LASZLO BALOGH
Vis mere

Spilleren med den danske landskamprekord er kaptajnen Morten Green (billedet). Han debuterede i 1998 og har været med hele vejen. Indtil videre er det blevet til 303 landskampe og 18-VM-turneringer. Få spillere i verden kan stikke den statistik. Den 35-årige playmaker er tilbage i barndomsklubben Rungsted efter 13 sæsoner i Sverige og tre i Tyskland.

»Sverige har påvirket dansk ishockey meget. Det har været en naturlig vej for os at tage forbi Sverige. Vi ville ikke have ligget dér, hvor vi er i dag, hvis vi ikke havde været inspireret af den svenske model,« siger Morten Green.

I dette århundrede har rekordmanden kun misset to VM-kampe. Den ene på grund af knæet, den anden på grund at skulderen.

Den tidligere indehaver af landskamprekorden, backen Jesper Damgaard, 256 landskampe og 17 VM-turneringer, spillede 14 sæsoner i Sverige (Malmö Redhawks og Modo). På grund af flere hjernerystelser blev han tvunget til at stoppe karrieren i 2010-11.

»Jim Brithén satte standarden med hensyn til træningsdisciplin, struktur i spillet og seriøsitet og banede vejen for, at vi ligger i A-gruppen. Inden da var det lidt som en ferie, når vi kom hjem til landsholdet,« siger Jesper Damgaard.

»Da jeg kom til Malmø som 17-årig i 1993 og gjorde hockeyen til mit levebrød, var Sverige det største, man turde drømme om. For den ny danske generation er det springbræt til noget endnu større, NHL.«

Foto: Martin Sylvest Andersen
Vis mere

Den mest succesrige danske ungdomstræner er Olaf Eller (billedet), som tre år i træk har ført Danmark til kvartfinalen i U20-VM og stået bag nogle af de mest sensationelle danske præstationer på ungdomssiden. I sin aktive tid spillede han 104 landskampe og deltog i syv VM-turneringer. Han spillede hele karrieren i danske klubber (Rødovre og Rungsted), men er den eneste danske coach, som har været træner i den næstbedste svenske række, Allsvenskan.

»Vi har et perfekt dansk-svensk samarbejde, som bygger på det svenske koncept. Hvis Sverige ikke havde ligget lige ved siden af, var vi ikke på det høje niveau på ungdoms- og seniorsiden, hvor vi er i dag,« siger Olaf Eller, som til december skal forsvare top 8-positionen ved U20-VM i Buffalo.