17-årige Mathias blev i går aftes slået ud af X Factors andet liveshow af sin egen mentor, Lina Rafn, der ikke mente, at DRs talentshow var noget for ham.

X Factor-dommernes værste frygt blev fredag aften til virkelighed for de unges mentor, Lina Rafn.

Det skete, da begge de to unge artister, Mathias og Fie, til X Factors 2. liveshow fik færrest stemmer og skulle i omsang. Dernæst skulle deres mentor, Lina Rafn, træffe det svære valg at sende en af sine to egne solister ud.

Valget faldt på pigefavoritten, 17-årige Mathias, hvis version af Niklas’ sang ’Veninder’ dermed blev hans allersidste X Factor-sang.

- Jeg er sgu meget afklaret med det. Selvfølgelig var det hæsligt at smide en af mine egne ud, men jo længere, vi kom i processen, jo tydeligere blev det, at det ikke er et program for ham. Han skal hjem og lave sin egen musik og spille guitar. X Factor skaber for faste rammer til, at han kan folde sit potentiale ud, lød det fra Lina Rafn til bt.dk, lige efter at hun havde sendt Mathias ud af talentshowet.

- Jeg har hørt dig, hvor du var allerbedst, men på en eller anden måde har jeg ikke formået at få det op i dig. Jeg kan godt høre, at det stadig er mangelfuldt, uddybede hun.

Kringsat af fjender

Derimod gik bookmakernes favorit, Lucy Mardou fra Thy-lejren, direkte videre til 3. liveshow på fredag som forventet.

Den 23-årige nordmand imponerede dommerne og tv-seerne med sin alternative version af Kim Larsen-sangen ’Kringsat af fjender’, der både bød på halvnøgne mænd, trommer og ild på scenen.

- Sindssygt godt klaret. Du har både power og karisma, lød det fra Lina, mens Blachman kaldte sangens første 20 sekunder for ’magiske’.

Sangen lå da også lige til højrebenet for nordmanden Lucy, da ’Kringsatt av Fiender’ oprindeligt er et norsk digt fra 1936, hvorefter Kim Larsen i 1979 for alvor gjorde sangen til allemandseje.

- jeg elsker nummeret. Det er en sang, der ligger meget tæt til mit hjerte og har fulgt mig op gennem barndommen, fortæller Lucy.

Utøya-tragedien

Senest blev ’Kringsat af fjender’ sunget til mindehøjtideligheder efter Utøya-tragedien d. 22. juli 2011. Den dato var Lucy ikke i Norge, men faktisk i Danmark for at demonstrere mod hav-vindmøller i Østerild i Thy, da hun pludselig fik det at vide, fortæller hun til BT.

- Jeg var i chok. Det var totalt uforståeligt. Jeg var jo isoleret ude i en skov uden for al civilisation. Vi var flere nordmænd derude, som samledes og holdt nogle minutters stilhed, sang sange og var oppe i Norge i sjælen, husker hun.