Basims storebror Nabil fik en kæmpe lærestreg, da han blev taget for dankortsvindel. Nu er han aktuel i X Factor og klar til at lægge fortiden bag sig.

Da Basim sang sig ind i danskernes hjerter som stjerne i X Factor, sad storebror Nabil trofast på tilskuerrækkerne og heppede på sin bror.

Nu er rollerne byttet om, og 24-årige Nabil skal ikke kun kæmpe for at bevise sit talent i tredje omgang af X Factor. Han skal også kæmpe mod sin kriminelle fortid.

I 2007 så hans liv markant anderledes ud. Hans far havde lige fået konstateret kræft, og hele verden syntes at ramle omkring den dengang 21-årige Nabil. Smerten og frygten for at miste sin far, fik ham til at lukke sig inde i sit eget lille univers.

For at undgå at blive konfronteret med andre mennesker handlede han på nettet. De mange indkøb blev finansieret med dankortoplysninger fra kunder på den restaurant, hvor han arbejdede som tjener. Nabil købte alt fra burgere til toiletpapir for de intetanende kunders penge.

- Jeg er flov, og jeg ved i dag, hvor dumt det er. Det er et kapitel af mit liv, jeg virkelig fortryder, siger Nabil.

Det er nu to år siden, at han blev taget for dankortsvindlen. Han indrømmede straks alt over for politiet. Og for et år siden modtog han en betinget dom og 80 timers samfundstjeneste for sin forbrydelse. Alligevel er det kun de nærmeste familiemedlemmer og venner, der kender historien.

- Det er virkelig ikke mig at gøre sådan noget. Men da min far blev syg, var det som at få en flad. Ens forældre er en klippe og en skulder, man kan læne sig op ad. Så da han blev syg, slog det mig helt ud. Jeg isolerede mig og blev indadvendt. Og det var så nemt at sidde bag lukkede døre og købe ind, siger han.

I dag husker han ikke meget fra perioden. Men han fortæller, at han i perioder misbrugte kundernes dankort. Han sammenligner de ulovlige indkøb med at trøstespise.

- Imens det står på, har man lyst til det. Men bagefter fortryder man det. Jeg vidste godt, at det jeg gjorde var forkert. Og inderst inde gik jeg måske også og håbede på, at det blev opdaget, siger han.
Selv om det på mange måder var en befrielse, da det endelig blev opdaget, var det også et mareridt. Ikke mindst fordi Nabil var tvunget til at fortælle sine forældre og sin lillebror om forløbet.

- Det var det værste. Det var så hårdt at sige det. Og de var selvfølgelig ikke stolte af mig. Men de støttede mig, og de var klar til at hjælpe mig videre, siger han.

Selv om Nabil er fast besluttet på at lægge fortiden bag sig og se fremad, er der stadig omkostninger forbundet med den ulovlige fortid. Han har en plettet straffeattest, og det gør det nærmest umuligt at finde et arbejde.

- Der er mange fordomme. Før, hvis jeg søgte et job, så fik jeg det faktisk altid. Men nu er det svært, siger han. I øjeblikket er han i gang med jobtræning i en SFO.

Og foruden at lave musik, vil han gerne være socialpædogog og hjælpe andre børn og unge, der har det svært.

- Jeg har ændret mig meget de sidste par år, siger Nabil og fortæller, at hans far – stik imod lægernes dom – i dag har det betydelig bedre.

- Jeg er blevet mere moden. Men jeg er også mere udadvendt og holder ikke mine følelser inde, siger han og fortæller, at han netop derfor er klar til at komme videre.

Men han ved også, at det bliver svært at vaske tavlen ren, før han ærligt og åbent har fortalt om sin fejltagelse.

- Jeg har lært af mine fejl og har taget min straf. Og selv om det er hårdt at fortælle om, er det også en proces, der kan hjælpe mig bearbejde det. Jeg vil gerne hjælpe børn og unge, der har brug for et lille skub i den rigtige retning. Og så vil jeg gerne ud med budskabet om, at det er vigtigt at tale med andre og aldrig nogensinde bure sig selv inde, siger han.