Bag det tyske landshold, der søndag spiller VM-finale mod Argentina, er et kæmpe setup af professorer og studerende, der analyserer alt, hvad der analyseres kan. Men det hele begyndte med en målmand.

Det var bare en lille krøllet seddel med blyantsnoter kradset ned på en blok fra Schlosshotel Im Grünewald, Berlin. Otte argentinske navne med oplysninger om, hvor de ville sparke. Proppet ned i en fodboldstrømpe og fundet frem, inden straffesparkskonkurrencen gik i gang. Jens Lehmann gik til den rigtige side alle fire gange, reddede to og blev tysk nationalhelt for en stund.

Det var 2006, Tyskland var i semifinalen ved VM på hjemmebane, og Jens Lehmann havde skrevet et lille stykke eventyr. I al sin undseelighed blev notatet magisk. Fordi man kunne forestille sig, hvordan Jens Lehmann havde siddet på sit hotelværelse kort før afgang til stadion, og som den sidste forberedelse fundet blokken frem fra skuffen i hotellets skrivebord. Fordi håndskriften og hele det lidt nussede udtryk gjorde fodbolden meget nærværende. Her var en mand, der havde gjort sit hjemmearbejde selv. Læst lektier.

Den virkelige historie er mindre personlig, men mindst lige så fascinerende, og hvor den i 2006 kun havde taget sin spæde begyndelse, kan den i morgen nå sin foreløbige kulmination. Da Jürgen Klinsmann i 2004 overtog et kriseramt tysk landshold og ansatte Joachim Löw som sin assistent, begyndte de et systematisk arbejde på at professionalisere landsholdsfodbolden.

De bedste fysiologer, de bedste læger, de bedste psykologer blev hevet ind omkring holdet, og forbundet indgik et samarbejde med universitetet i Køln, der skulle bidrage med videnskabelig research, som kunne forbedre landsholdets præstationer. Professor Jürgen Buschmann blev sat til at lede teamet bestående af fire forskere og 45 studentermedhjælpere, der alle selv havde spillet fodbold og gik ind til arbejdet med et vist forhåndskendskab. En af de første rapporter, de afleverede, handlede om, hvor Tysklands potentielle modstandere typisk placerede bolden, når de sparkede straffespark.

Det er 10 år siden, Jürgen Klinsmann igangsatte samarbejdet med Universität zu Köln. I mellemtiden har Joachim Löw overtaget landstrænerposten, og samarbejdet er blevet både tættere og mere intensivt. På overfladen ser det ud som om, Tyskland turneringen igennem har fastholdt sit eget spil som et af få hold ved VM. Som om Tyskland har spillet, som Tyskland nu har gjort i omkring otte år.

Men sandheden er, at hver eneste aktion, hver en taktisk disposition, hvert et mikrotaktisk aspekt bygger på årelange analyser af modstanderne og af tyskernes egne spillere.

- De sportsstuderende i Köln har meget detaljeret studeret vores modstandere og sat hvert et træk, de har foretaget, hver en avisartikel, der er skrevet om dem, og alt andet om dem under mikroskop og gjort data tilgængeligt for os, fortalte den tyske assistenttræner Hansi Flick forleden i den tyske træningslejr, Campo Bahia.

- Vi er meget, meget velforberedte. Vi har arbejdet på det her projekt i to år, og hele systemet er bygget op mod dette. Vi har denne enorme datamængde at trække på, og sammen med vores scouts er vi i stand til at tage et meget tæt kig på vores modstandere og lægge vores planer for kampene, fortalte Hansi Flick.

- Det er et projekt, vi har arbejdet intenst med i de seneste to år, og vi er i stand til at trække nogle informationer af meget høj kvalitet ud af de data, vi har fra de studerende. Det har hjulpet os virkelig meget i forberedelserne, slog assistenttræneren fast.

Jürgen Buschmann har tidligere fortalt, at han og hans forskerhold studerer alt fra spillernes reaktioner i pressede situationer til deres foretrukne løbebaner, og hvordan de agerer, når der bliver lavet frispark mod dem. Og hvis man troede, at tyskerne før var velforberedte, er det, fordi man ikke vidste, hvordan de havde gjort denne gang.

DFB har sammen med lokale brasilianske entreprenører opført Campo Bahia specielt til VM, et resort bestående af 14 hytter helt ud til Atlanterhavet på strækningen mellem Rio og Salvador. Der var budgetteret med underskud, indtil Tyskland nåede kvartfinalen, hvor pengepræmierne begyndte at udligne udgifterne, men med de store investeringer følger også krav. Denne gang vil spillerne ikke blive hyldet af de officielle kanaler, hvis de vender hjem med sølv, sådan som de gjorde i 2002, fastslog sportschef Oliver Bierhoff inden VM:

- Stemningen vil simpelthen være for dårlig til, at det ville give mening.

Tyskland har kørt det hele i stilling. Alt er klappet og klart. Systemet fungerer. Nu mangler kun de sidste detaljer: 90 minutter plus det løse. Og 22 spillere af kød og blod. Sådan nogen som målmand Jens Lehmann, der med en blyant og et lille stykke papir fra en tilfældig hotelblok gjorde hele det tyske maskineri så personligt og nærværende.