Hvilken vej kører bussen? Hvor gemmer pandaen sig? Kan du finde påskeægget?

Igen og igen har folk over hele verden revet sig selv i håret af frustration over små, men djævelsk svære, udfordringer, som er gået viralt efter at være blevet delt og kommenteret vidt og bredt på de sociale medier.

Nu har engelske Marc Blank-Settle, som arbejder for BBC, sat gang i en ny omgang hovedbrud foran skærmen efter at have lagt en video på Twitter af et optisk bedrag, han ikke selv kunne finde en fornuftig forklaring på. Siden er videoen blevet retweetet næsten 2.500 gange, og mange har kommenteret det mærkelige fænomen, som ved første øjekast ikke giver nogen mening overhovedet.

Kan du komme med en fornuftig forklaring på det, du ser i videoen herover? Svaret kommer i bunden af artiklen.

Det hele startede, da han som så mange gange før var ved at samle sin søns træskinner sammen, fortæller han i en mail til Mashable.

'Men denne gang stablede jeg det ene stykke skinne ovenpå det andet (i stedet for blot at lægge dem alle sammen tilfældigt ned i en kasse), og lagde dem præcis ovenpå hinanden. Så tog jeg (af en eller anden grund, jeg aner ikke hvorfor) det øverste stykke af og lagde det på bordet lige under et andet stykke og 'blam' - der så jeg det,' fortsætter han.

Marc Blank-Settle opdagede, at jernbane-stykkerne var præcis lige store, når han lagde dem ovenpå hinanden, men at det øverste stykke så klart større ud, nå han lagde det under det andet.

'Det fik min hjerne til at flippe helt ud,' skriver han.

At selv udfordringer rettet mod børn også kan give os voksne hovedbrud, fik mange et tydeligt vidnesbyrd om, da dette billede tog Facebook med storm.

Foto: National Geographic
Vis mere

Gåden stammer fra National Geographic's tv-program 'Test hjernen', som var målrettet børn. Du kan finde løsningen på den udfordring her.

Nå, tilbage til det optiske bedrag, som Marc Blank-Settle lagde ud på Twitter. Løsningen på mysteriet skal findes i den kurvede form, som jernbane-stykkerne har. Det skaber et optisk bedrag, som går under betegnelsen 'Jastrows illusion' efter den psykolog, som opdagede fænomenet og forklarede baggrunden for det.

Hvis man, som Blank-Settle, lægger det nederste stykke, så kanten flugter med det øverstes, ser det meget støre ud, men lægger du det i stedet, så den øverste bue flugter med det andet stykkes, kan du se, at de er i samme størrelse.