Glemmer du også tit aftaler, fordi du er tilmeldt lidt for mange events på sociale medier? Det er ikke unormalt, men Facebook skal ikke have hele skylden, mener eksperter.

Du har sikkert prøvet at få en notifikation på Facebook om, at du har fem kommende begivenheder – uden at du egentlig kan huske nogle af dem. Og måske er der også en fest hist og her, der lige smutter, fordi du havde glemt, at du havde tilmeldt dig det.

Mandag skrev journaliststuderende Camilla Lund et debatindlæg i Politiken om netop den kultur, som hun synes er blevet for meget, og som hun også oplever manifesterer sig i, at folk er ligeglade med aftaler i det virkelige liv.

Aftaler har ændret sig

Og selv om debatindlægget er udtryk for én holdning, er der noget om snakken, men vi kan dog ikke bebrejde Facebook alene. Begivenhedstilmeldinger på Facebook er kommet for at blive, og vi må indse, at den digitale kultur har ændret vores aftalemønstre, forklarer antropolog og forsker i unges samvær gennem sociale medier Mads Middelboe Rehder.

»Unges generelle brug af nye teknologier gør, at aftaler ændres og justeres undervejs i hverdagslivet. Hvis man aftaler at mødes i byen på fredag, ligger det implicit, at man kommunikerer videre om det senere. Før havde vi den stationære telefon, og det var vigtigt at lave en ret præcis aftale, og den grad af præcision er slet ikke nødvendig længere. Derfor indsætter der sig også en fleksibilitet og en åbenhed og konstant justering af aftalerne.«

Vi skal stadig finde balancen

Peter Vittrup, der er rådgiver ved det digitale rådgivningsfirma Seismonaut og er ekspert på ungdomskultur og unges online-adfærd mener også, at vi stadig har til gode at lære fuldt ud, hvordan vi skal bruge de sociale medier bedst.

»Jeg er enig i, at vores aftalekultur har ændret sig. De sociale medier er kun 10 år gamle, så vi er stadig ved at finde ud af, hvornår vi skal vælge det ene eller andet. Og vi har måske stadig ikke helt fundet ud af, hvordan vi skal bære os ad på alle niveauer.«

Han mener, der kan være en uoverensstemmelse mellem det, vi godt ved er vigtigt, og det, der er nemt og hurtigt.

»Vores måde at indgå fællesskaber er blevet mere netværksagtige, og det gør, at der kan være en uoverensstemmelse mellem, at man kan godt se, at et kram er bedre end en smiley – men det letteste er at tage telefonen op,« siger Peter Vittrup, der dog mener, vi skal passe på med at bebrejde de sociale medier alt for meget, men i stedet selv lære at tilpasse os de muligheder, medierne giver.

Glemmer fødselsdage

Selv om Facebook alene ikke har skylden for, at vores aftaler af og til er mere flygtige, erkender Mads Middelboe Rehder dog også, at Facebook har forstærket en kultur, hvor man lige venter og ser, hvad vennerne skal, før man siger ‘ja’ til en fest. Og i flere grene af vores sociale liv er vi blevet afhængige af det sociale medie:

»Selv søskende og nære venner glemmer hinandens fødselsdage, hvis det ikke står på Facebook. Selv deres egen familie kan glemme det, fordi de ikke har fået en notifikation, for unge er efterhånden meget vant til at blive påmindet om aftaler og begivenheder,« siger han.