Kender du et lignende smart trick?  Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Der skulle gå 107 år fra Heinz hældte sin første ketchup på glasflasker, til man formåede at skabe en blødere flaske, der blot krævede et let tryk for at lade tomatsovsen flyde.

Men glasflasken lever endnu i bedste velgående på supermarkedshylden samt cafeer, der vægter æstetisk højere end praktik. Og det har nok fået de fleste til at klø sig i håret eller ligefrem rive det ud i ren frustration. For skal man ryste flasken, banke i bunden eller slå på siden?

En vaskeægte ketchup-ekspert kender svaret - og faktisk skal man gøre alle tre ting, men i den rigtige rækkefølge, skriver Pursuit.

Ketchup-eksperten, biokemikeren Anthony Stickland fra University of Melbourne, påpeger, at ketchup, som tandpasta og maling, teknisk set er et fast stof og ikke en væske, og derfor normalt ikke burde hældes på flaske. Men når det nu er sket, så er der faktisk noget man kan gøre, for at få den til at flyde frit.

1. Ryst flasken (med låg på)

Ketchuppen består af en masse bittesmå tomatstykker i en væske, og når de rører hinanden, bliver massen fast. Derfor skal indholdet rystes godt igennem, så de løsner sig lidt.

2. Vend flasken på hovedet

Dernæst skal den nu løsnede masse føres ned mod flaskens åbning.

»Hvis der ikke er så meget tilbage i flasken, kan du få brug for et hårdt smæk for at få ketchuppen væk fra bunden. Vend flasken på hovedet - stadig med låg - og lav hårde og hurtige stød nedad. Og stop så pludseligt, så burde tomatsovsen blive skudt ned mod halsen,« siger Anthony Stickland.

3. Hæld

Nu skal flasken rettes op igen, men kun så meget, at ketchuppen stadig ligger oppe ved halsen. Fjern låget og hold flasken i en vinkel på cirka 45 grader.

»Hvis det ikke løber ud, når flasken næsten er vendt på hovedet, er der ikke nok ketchup til at skabe vægt nok til, at det flyder,« siger Anthony Stickland.

Hvis det sker, skal der bankes og slås på flasken.

»Hold flasken i en vinkel på omkring 45 grader med en hånd om flaskehalsen, mens den anden giver blide, men bestemte slag i bunden. Øg kraften af dine slag, indtil de balancerer med ketchuppens naturlige evne til at flyde.«

Glasflasken har et gyldent punkt, som man skal trykke hårdt på, mens man hælder, for at få indholdet til at flyde frit. På Heinz-flaskerne er det nummeret '57' over etiketten. man skal sætte fingeren på.
Glasflasken har et gyldent punkt, som man skal trykke hårdt på, mens man hælder, for at få indholdet til at flyde frit. På Heinz-flaskerne er det nummeret '57' over etiketten. man skal sætte fingeren på.
Vis mere

Tidligere har en talsperson fra ketchup-producenten Heinz afsløret et ældgammelt trick, som de færreste kender. Nemlig at give flasken et lille slag dér, hvor producenten har placeret et fremhævet '57' på flasken. Det skulle gøre det nemmere at få massen ud.

Virker det ikke, eller sidder du med en flaske fra en anden producent, må du dog gå med Anthony Sticklands metode.