På min Instagram profil har jeg et billede af min far, der sidder og sms’er til min mor.

Forhistorien til billedet er, at min far var glad for at modtage sms’er fra min mor med både lyserøde hjerter og kysmunde, men han var træt af ikke at kunne sende de små symboler retur i sine egne beskeder. Så på vejen i bilen fiksede jeg min fars telefon, mens han kørte, og derpå kørte vi ind på en rasteplads, hvor han fik en kort introduktion. Øjeblikket efter sad han og fniste, mens han udvalgte diverse emojis til den besked, han ville sende. Det tog jeg et billede af.

Til min store glæde har jeg netop læst, at der her i juni kommer 38 nye emoji’er. Ifølge Danmarks Statitik har 83% af alle danske familier en smartphone, og for dem er emoji ikke noget nyt ord, men skulle der nu sidde en læser eller to og tænke, hvad hulen taler damen om, så kommer her lidt baggrundsviden:

Emoji er japansk og betyder direkte oversat ”billedfigur”. Emoji er måske bedre kendt som en smiley på telefonen. De første blev fremstillet i – naturligvis – Japan tilbage i slutningen af 90’erne. Siden er de blevet udviklet til også at omfatte små piktogrammer, flag, frugter, hjerter, håndtegn m.m. som brugerne smider ind i SMS’er for at understrege betydningen af teksten eller som et humoristisk indslag. Det er et konsortium, Unicode, som bestemmer, hvordan de officielle emojis skal se ud. Her sørger man for, at bogstaver og ikoner er ens på alle styresystemer. Unicode er oprindeligt sammensat af ingeniører fra Xerox og Apple, og selvom de har eksisteret i 25 år, så kom hele emoji idéen sent ind i billedet. Selvfølgelig efter henvendelse fra en japansk ingeniør, der mente, at flere kunne have glæde af denne opfindelse.

Man må sige, at han fik ret. I 2012 gik det amok med emojis, og siden har man udviklet på de populære tegn og tegninger. Eksempelvis betød den seneste opdatering, at man nu kunne vælge hudfarve og hårfarve til de menneskelige figurer. Og der kom mange flere flag til; heriblandt Dannebrog. Nåh ja for resten, man kunne også pludselig give folk fingeren!

Emojis har gjort kommunikationen meget nemmere, fordi man som oftest kan afkode den følelse og intention, der ligger bag en besked. Og faktisk savner jeg engang imellem at have emojis på mit tastatur på computeren. Når vi udelukkende bruger ord til vores breve og beskeder, så mister modtageren jo muligheden for at vide i hvilken tone ordene er skrevet. Jeg skal gerne indrømme, at jeg er kommet galt af sted et par gange, når jeg har skrevet breve, som var tænkt i en let tone, men som er blevet tolket aggressivt. F.eks. kan man også meget lettere slippe af sted med en ironisk kommentar, hvis der lige står en skraldgrinende smiley bagefter.

Hvad kan vi vente af de 38 nye emojis? Ja, vi kan i hvert fald vente, at der ligesom tidligere går mere politik i dem. Altså kønsligestilling, måske udvidelse af religiøse symboler eller flere skydevåben. Og så siger rygtet, at der kommer en bacon smiley. Her aner man også en politisk/religiøs slagside. Måske er det på tide med en oprydning i det efterhånden store kartotek. Jeg har aldrig brugt endsige modtaget en møtrik eller en urne. Og jeg har svært ved at tro, at der er brug for to typer snemænd, fire forskellige slags hammere eller 10 forskellige tog. Jeg selv ønsker mig lidt flere instrumenter, en giraf og et påskeæg.

Jeg giver de nye emojis et thumbs up tegn for held og lykke, og til jer læsere: en lagkage, et bundt penge og en strålende sol – det vil jeg gerne sende i jeres retning med ønsket om en god søndag.