Russiske atleter er anklaget for at inhalere præstationsfremmende xenon-gas, der ikke står på dopinglisten. Den russiske sportsminister har angiveligt selv godkendt brugen af midlet, der kan have samme effekt som bloddoping. Det internationale dopingagentur WADA lover nu at undersøge sagen.

Ruslands atleter har lige afsluttet vinter-OL på hjemmebane i Sotji ved at vinde flest medaljer ud af alle deltagende nationer. Flest af guld, flest af sølv og afslutningsvis ved at tage alle pladser på medaljeskamlen i herrernes 50 kilometer massestart i langrend.

Det er der umiddelbart ikke noget mistænkeligt i, når en stor føderation med over 143 millioner indbyggere slipper de bedste atleter løs i et føre af sne og i sportsgrene, der vækker genkendelse for de fleste russere.

Men vinter-OL har alligevel fået et interessant efterspil, fordi det er kommet frem, at russiske atleter tilsyneladende har haft adgang til en kontroversiel måde at forbedre udholdenhed og præstationsevne på. Det internationale dopingagentur WADA skal nu til at se på de russiske atleters brug af en særlig xenon-gas, der inhaleres sammen med ilt.

Det er den tyske tv-kanal WDR, der fremfører, at flere russiske atleter i blandt andet skiskydning og langrend har haft adgang til at øge produktionen af røde blodlegemer og sikre sig både bedre lungekapacitet og hurtigere muskelopbygning gennem indtaget af den lugtfrie ædelgas sammen med ilt.

Mandag kom WADA-præsident Craig Reedie på banen og annoncerede handling i forhold til det stadig noget ukendte fænomen.

- Kommissionen som overvåger forbudslisten vil se på det. Allerede på næste møde, vil denne sag være på dagsordenen, lover Reedie.

WADAs regler forbyder dog allerede farmaceutiske indgreb for at øge iltoptagelsen og har derfor et vist grundlag for at undersøge brugen af xenon.

Det er der formentlig en god grund til at gøre. Den tyske dopinganalytiker Mario Thevis fra analayselaboratoriet i Köln siger til den tyske TV-station, at effekten af forsøg med dyr viser, at xenon-gas har en betydelig effekt på produktionen af de iltbærende røde blodlegemer, der er så vigtige for atleter i udholdenheds-discipliner som cykling, langdistanceløb og langrend. En effekt, der kendes fra indtag af det ulovlige stop epo, men som altså endnu ikke er at kategorisere som doping, når der er tale om xenon-gas.

- I løbet af et døgn var epo-produktionen øget med en faktor på 1,6. Det er en betydelig effekt, siger Mario Thevis og fortæller også til WDR, at kan være muligt at spore brug af xenon-gas gennem atleternes blodpas.

Det er uvist, om effekten på dyr kan sidestilles med effekten på menneskelige atleter. Men noget kunne tyde på, at Rusland i hvert fald har arbejdet både målrettet og på højeste plan for at finde ud af, hvilken effekt indtagelse af xenon-gas har på de bedste atleter i landet.

Det russiske selskab Atom-Med-Senter fortæller på sin hjemmeside om et samarbejde omkring xenon-gas med Filipp Sjvetskij, der er landsholdslæge for russiske sprintere og det kvindelige basketball-landshold. Samarbejdet med ham skal have stået på siden 2008.

Samtidig oplyser selskabet, at det har forsket i brugen af xenon i samarbejde med den russiske OL-komité og klubberne i den russiske ishockeyliga KHL. Med til at understrege vigtigheden af projektet tjener, ifølge WDR, dokumenter, der viser, at den russiske sportsminister Vitalij Mutko er blevet forelagt forskningen og har fundet resultaterne 'tilfredsstillende'.

Xenon-gas kan altså ikke være fældende for atleter under det netop overståede Vinter-OL. Rent faktisk var der under legene internationalt en lettelse at mærke, fordi der hidtil kun har været en enkelt dopingsag mod en russisk atlet i form af den kvindelige skiskytte Irina Starykh. Hun blev endda stoppet af en positiv dopingprøve inden legene.

Men allerede inden Vinter-OL kunne man faktisk læse i det finansmagasinet The Economist, at Rusland benyttede sig af xenon-gas, og at det i et 50/50 blandingsforhold med ilt havde en væsentlig effekt på iltoptag, produktion af testosteron-hormoner og altså dermed på ydeevnen. Her forklares det også, at man let kan inhalere gassen, inden man går i seng og dermed opleve en fordelagtig effekt af den i de næste 48-72 timer.