Pas på hugorme i varmen

Ifølge skadestatistikken hos Agria Dyreforsikring var 2011 et rigtigt hugorme-år. Det skal dog siges, at firmaet endnu kun har statistik for kunder i Sverige, hvor hugormebid hos hunde ses hyppigere end i Danmark. Det er usædvanligt, at hunde dør af bid, men de skal hurtigst muligt til dyrlægen for at mindske gener.

Sidste år havde vi et lunt forår, så hos Agria Dyreforsikring var de kun nået til marts måned, før de første skadesager med hugormebid tikkede ind.

Hugorme er da også at finde i Danmark fra marts til oktober.

I de mildeste tilfælde bliver hunden hævet der, hvor den er blevet bidt, men i sjældne tilfælde kan det blive så alvorligt, at hunden ikke overlever.

En hund, der er blevet bidt af en hugorm, skal altid holdes i ro og tages til dyrlægen med det samme. Helst inden for en halv til en hel time.

Mest ubehageligt at blive bidt i poten

De fleste tror, at bid i næse og læber er de farligste, fordi luftvejene så svulmer op, men det er ikke tilfældet. Det er værre at blive bidt i benet, fordi hunden, når den går på benet, får musklerne til at trække sig sammen, og sammen med blod- og lymfecirkulationen bidrager det til spredning af giften i kroppen.

Derfor skal man helst bære hunden efter et slangebid, og tage den til dyrlægen hurtigst og roligst muligt. Her vil den blive behandlet med antihistaminer og kortisol.

Symptom på bid

Da alle byttedyr får sprøjtet ca. 30 mg gift i sig, er forgiftnings-symptomerne hos mindre hunde som regel kraftigere, end ved de større hunde. (Fra Netdyredoktor.dk af dyrlæge Christina Brock)

• Symptomerne på et hugormebid er 2 bidemærker lige ved siden af hinanden, svarende til de to gifttænder.
• Hævelse i området omkring biddet.
• Giften kan bevirke at hundens røde blodlegemer sprænges. Dette kaldes en hæmolytisk krise, og de fleste hunde vil efterfølgende udvikle gulsot.
• Hunden kan ragere så kraftigt på giften at den udløser et anafylaktisk chok. I sådanne alvorlige tilfælde ses hurtig og svag puls, blålige slimhinder, kold hudtemperatur på specielt ører og poter, kramper, uro og angst.
• Nogle hunde dør af biddet.

Hvad gør du hvis din hund bliver bidt:

• Hold hunden i ro, og bær den om muligt, hvis den skal flyttes. Det er vigtigt, at hunde med hugormebid behandles meget roligt.
• Er hunden bidt i et ben, kan man med fordel binde et stramt omslag ovenfor bidet, (fx et viskestykke eller en stofble), så giften ikke fordeles til resten af kroppen.
• Søg straks lokal dyrlæge. Hunden skal gerne bringes til dyrlæge indenfor 30 minutter.

Det gør dyrlægen:

• Hunden behandles medicinsk, for dels at hæmme inflammationen og dels at modvirke chok.
• Ofte vælger man at give antibiotika samtidig, for at forebygge infektion i bidsåret.
• I tilfælde med kramper, gives krampestillende medicin og hunden behandles med væske for at undgå chok.
• I mere alvorlige tilfælde gives blodtransfusion.
• Dyret indlægges et roligt sted, og behandles varsomt således at det undgår ophidselse.

Sådan kender du en hugorm

Hugorme er ikke specielt agressive, men hvis hunden ligefrem træder på én, bider den. Bid er forholdsvis sjældne, men de forekommer. De fleste hugorm er grå-brune med en mørkere zig-zag stribe ned af ryggen, men enkelte hugorm er helt sorte.

Den eneste måde man derfor kan adskille den fra den anden danske slange er, at snogen næsten altid har to gule nakkepletter. Der er hugorme overalt i Danmark, men flest i Nordsjælland og på den jyske lynghede. Det kan være en god idé at trampe og larme lidt, når man går tur med sin hund i sådanne områder.

Kilde: Agria Dyreforsikring, Dyrlæge Henning Kongsholm og Netdyredoktor.dk