Hunde på lykkepiller

På mere end 70 procent af danske dyreklinikker udskrives der antidepressiv medicin til hunde, når de er kede af det eller bange.

Der er ikke noget værre, end når ens hund har det skidt. Hidtil har det imidlertid været gængs opfattelse, at dyrlægens ekspertise blev brugt, når der var tale om fysiske skavanker. Men nu viser det sig, at rigtigt mange hundeejere også får ordineret antidepressiv medicin til deres kæledækker, når de er bange eller kede af det.

Det viser en rundspørge foretaget af Politiken Research. 53 ud af 75 udspurgte dyreklinikker og –hospitaler bekræfter, at de udskriver antidepressiv medicin til kæledyr.

Det er primært hunde og katte, der modtager medicinen i form af stoffet clomipramine og præparatet Clomicalm, som er beslægtet med antidepressiv medicin til mennesker. - I dag udskrives der oftere Clomicalm end for år tilbage, siger formand for Danske Fagdyrlæger for Hunde og Katte, Jens Beyer, til Politiken.

Jens Beyer understreger, at behandlingen skal ses i sammenhæng med almindelig adfærdstræning.

- Det sker oftest, hvis en hund har alene-hjemme-problemer eller angst ved høje brag, siger Jens Beyer til Politiken.

Clomipramine har i en årrække været tilgængeligt for kæledyrsejere, men det stigende omfang forarger primatolog ved Syddansk Universitet Jill Byrnit, der forsker i menneskers relation til dyr. Hun er 'meget overrasket' over, at der ordineres så mange antidepressive midler:

- Det dækker over et kæmpe problem. Depression hos for eksempel en hund har ikke nødvendigvis noget at gøre med den kropslige kemi. Der kan derimod være noget helt galt med dyrets udvendige rammer - altså den måde, det holdes på, siger Jill Byrnit til Politiken.

Det Dyreetiske Råd opfordrer til, at omfanget bliver undersøgt:

- Antidepressive midler er ren symptombehandling. I stedet bør man se, om man kan ændre det, der gør dyrene depressive. De kan være undertrykte af andre dyr, eller det kan skyldes den måde, man holder dem, siger formand Bengt Holst.

Læs også: