Hunde forbedrer børns læsning

I Fredericia har man specielt trænede hunde til at give børn større lyst til at læse.

Nu er det jo ikke sådan, at hunde kan læse. Men hvis de bliver trænet rigtigt, så kan de hjælpe børn, der har svært ved at holde koncentrationen til at fokusere bedre. Det skriver dr.dk.

Det er Fredericia Bibliotek, der har taget denne usædvanlige praksis i brug. Hundene i projektet er trænet til at interessere sig for bøger. Schæferen Aslan er for eksempel trænet til at lægge snuden på en side i en bog, hvis barnet peger på et ord.

- Tanken er, at hundene skal give børnene en succes-oplevelse med at læse. Mange børn er angste og stressede, når de skal læse, fordi det er svært for dem.

Det siger Lone Petersen til dr.dk. Hun er bibliotekar på Fredericia Bibliotek og har taget initiativ til projektet.

Ideen til projektet stammer fra USA. Her viser en undersøgelse, at børn blev markant bedre til at læse ved at læse for hunde i ti uger.

- Børnene slappede af, mens de læste. De fik mere lyst til at læse, fordi de fik en helt anden oplevelse med en bog foran sig, end de plejer at få, siger Lone Petersen. Hun peger på, at hunden beroliger børnene. De voksne er blot fluer på væggen, så børnene oplever at sidde alene med hunden og læse i deres eget tempo og i en bog efter eget valg.

De 24 børn startede med at læse utydeligt og med en lav stemme, fortæller dyreadfærds-behandler Vibeke Reese på hjemmesiden. Efterhånden som børnene følte sig trygge i hundens selskab, begyndte de at læse højere og forklare hunden forskellige ord.

- En hund dømmer ikke. Den er en beroligende ven, der har tålmodighed, hvis det går lidt langsomt med at afkode ordene. Det betyder, at børnene mærker et mindre pres og kan læne sig tilbage og nyde at læse, forklarer hun.