Gode råd til et bedre hundenytår

dfas

Hundenes skræk

Mange hunde og andre kæledyr er bange for fyrværkeri på grund af de høje lyde, og når krudtet bliver fyret af igen og igen på årets sidste dag, kan det være en udfordring for vores dyr. Du kan heldigvis gøre meget med træning, kosttilskud og eventuelt medicin for at mindske angsten.

- Dyr, og for den sags skyld mennesker, er fra naturens side programmeret til at reagere på pludselige, høje lyde med frygt og vil dernæst instinktivt skynde sig væk fra det farlige. Det er smart, for i naturen er eksplosioner, lysglimt og høje lyde ensbetydende med fare. Og fare skal man se at komme væk fra. Angstproblemer opstår, når man ikke fysisk kan flygte fra faren, forklarer Dyrlæge Hanne Friis fra VetFamily.

Vi mennesker ved, at nytårsaften indebærer fest og fyrværkeri. Dyrene er ikke bevidste om festlighederne, men de kan lære, at bestemte høje lyde er gode, eller ikke skal associeres med frygt. For eksempel lærer jagthunde, at et skud betyder, at der er et stykke vildt, der skal hentes, og derfor er den høje lyd en god ting.

Derfor er det vigtigt at begynde i god tid, hvis hunden skal tilvænnes fyrværkeribragene. Man kan for eksempel træne med en CD med fyrværkerilyde, hvor lydniveauet lige så stille hæves over en lang periode. Som sidste udvej kan man få beroligende og angstdæmpende medicin fra sin dyrlæge.

- Helt generelt anbefaler vi, at man tager en snak med sin faste dyrlæge i god tid inden nytårsaften, udtaler Hanne Friis. Det er så forskelligt fra dyr til dyr, hvad der er bedst i situationen, og her er den dyrlæge, der kender dig og hunden eller katten absolut den bedste til at vejlede.

Gode råd til et bedre hundenytår

• Væn hunden til fyrværkerilyde ved at købe eller downloade en CD med lydene og spille dem på musikanlægget helt sagte. Øg gradvist lydstyrken, så dyret bliver tilvænnet lydene og lærer, at de ikke er farlige. Begynd på denne proces i meget god tid inden nytårsaften og gå ekstremt langsomt frem.

• På selve nytårsaften skal du sørge for, at dyret er så roligt et sted som muligt. Gerne i vante omgivelser, men bor man inde i en by, hvor det kan være svært at finde et roligt sted, kan det være en ide at få familie eller venner der bor på landet til at passe dyret.

• Er dit kæledyr angst, må det aldrig være alene hjemme nytårsaften. Det kan gøre skade på sig selv i ren panik.
• Kosttilskud som Anxicalm kan dæmpe angstfølelser i mild grad. For en lang række hunde og katte er det tilstrækkeligt.

• Hvis kosttilskud og træning ikke er nok, kan din dyrlæge hjælpe dig med at ordinere angstdæmpende og evt. beroligende medicin

Læs mere om nytårsangst og behandling her

Læs også det store nytårstema i Vi med Hund nr. 1, der udkommer d. 19. december 2013

Kilde: VetFamily

Del

Array
Array