Drægtig for fjerde gang

chihuahua

Brevkasse

Advokat Henrik Holm, formand for Dyrenes SOS og Dyrlæger uden grænser, hjælper læserne.


Kære Henrik

Jeg kender en person, som har en chihuahua-tæve og en hanhund af samme race. Dem har hun avlet lidt på, siden hun fik dem. Tæven er kun to år gammel, og hun har allerede fået fire kuld!

Læs også: Brevkassen: Uønsket parring

Første kuld var på to hvalpe, i andet kuld var hvalpen dødfødt, og tredje gang kom kun en hvalp, og nu er tæven så drægtig igen …

Jeg synes, at det virker helt forkert, for det første at avle på så ung en hund, og især når ejeren ikke tager sig særlig godt af tæven. Tæven har dårlige tænder, og det er virkelig dårlige tænder på en kun to år gammel hund. Jeg fik det vurderet af en dyrlæge, der kiggede på tæven. Tæven har også forfærdeligt lange kløer, dem klipper ejer heller ikke.

Læs også: Advokat: Alder for hundehold?

Så nu vil jeg høre dig, om man kan fratage en ejer hunden på grundlag af disse oplysninger – lovmæssigt og sådan?  Og om det er dyremishandling, for det er det efter min mening.

Med venlig hilsen Rikke

Kære Rikke

Nu er jeg jo ikke dyrlæge, men så vidt jeg er orienteret, bør en lille hund være mindst halvandet år gammel, før man bør starte med at avle hvalpe.

Er det bare en nogenlunde korrekt antagelse, forekommer fire kuld på så ung en hund at være en meget voldsom belastning for hunden, både fysisk og psykisk.

Dertil kommer, at hunden jo også skal have nogle hvileperioder efter fødslen og pasningsperioden af hvalpene for at komme sig fysisk og psykisk over strabadserne.

En hundeejer har jf. dyreværnsloven pligt til at behandle hunden forsvarligt og beskytte hunden mod smerte, lidelse, angstvarigt mén samt væsentlig ulempe.

Endvidere fremgår af § 2:

Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Overholder en hundeejer ikke ovennævnte bestemmelser, kan politiet gribe ind og evt. få hunden anbragt et andet sted.

Dette sker typisk efter anmeldelse til politiet fra en dyrlæge, men kan også ske fra en borger. Man kan også anmelde forholdet til Dyreværnet (www.dyrevaernet.dk), som er en forening, der tager sig af værgeløse dyr og iværksætter dyreværnssager i fornødent omfang. Dyreværnet har stor erfaring i disse sager og kunne derfor være et godt sted at starte.

Jeg håber virkelig, at du får stoppet forholdet hurtigst muligt til gavn for hunden.

Med venlig hilsen Henrik Holm

Læs også:
Forbud mod kamphunde i boligforening

Del