At leve som hund og kat

Hund og kat

Tema om harmoni mellem hunde og andre kæledyr

At leve som hund og kat er et begreb, som alle kender, og det beskriver bestemt ikke et lykkeligt samliv. Udtrykket er dog ikke helt sandt, for hunde og katte – og hunde og andre dyr – kan faktisk leve endda meget lykkeligt sammen.


Når folk snakker om, at nogen lever som hund og kat, så er det sjældent noget godt, de mener, det er vi alle klar over. Sandt er det da også, at en del hunde ikke bryder sig særlig meget om katte – og at rigtig mange katte absolut ikke kan lide hunde. Men sådan behøver det bestemt ikke at være.

Når hunde og katte ikke kommer overens, skyldes det som regel, at hunden eller katten ikke har haft mulighed for at lære hinanden at kende. Eller måske kun har haft negative erfaringer med den anden art.

Dybest set er der da også ret stor forskel på hunde og katte i deres grundlæggende adfærd.

Forskelligt sprog

Hvis vi starter med at se på de to dyr bagfra, så er den måde, hvorpå hunde og katte bruger deres haler til at signalere med, vidt forskellig.

Hunde vipper lystigt med halen, når de er glade og i godt humør, mens viftende kattehaler signalerer præcis det modsatte, nemlig at halens ejermand er ganske gnaven.

Allerede her er der stor mulighed for, at hunde og katte går galt af hinanden. Nu er det jo heldigvis ikke kun mennesker forundt at lære nye sprog, både hunde og katte kan sagtens lære at forstå den anden arts måde at udtrykke sig på.

Hunden efter katten

En anden grundlæggende forskel i hunde og kattes adfærd, og noget, der også ofte komplicerer forholdet, er, hundenes tilbøjelighed til at løbe efter katte. Det ligger dybt i de fleste hunde, at dyr, der er mindre end de selv er, og som bevæger sig, ja, det skal man altså løbe efter. Ikke nødvendigvis for at gøre noget, men fordi det simpelthen pirrer de jagtinstinkter, der gemmer sig i langt de fleste hunderacer. Det er naturligvis ikke noget kattene ser på med blide øjne – og så har vi balladen.

Alt dette kan dog undgås og vendes til gode venskaber hunde og katte i mellem, hvis dyrene lærer hinanden at kende fra små af. Faktisk kan hunde og katte blive så gode venner, at de foretrækker hinandens selskab frem for selskab af artsfæller. Men det kræver, at der gøres en indsats, og det påligger dig som ejer at få tingene til at fungere og skabe harmoni.

Hundens race har betydning

Det skal lige indskydes, at når vi taler samliv mellem hunde og katte, så er det ikke uvæsentligt, hvilken race hunden tilhører. Der er nemlig ganske store raceforskelle på hundes måde at forholde sig til katte på.

Læs resten af temaet om hunde og andre kæledyr i Vi med Hund nr. 09/2011, som kan købes i webshoppen.

Del