Adfærdsbehandler: Ustyrlige Vimse

Hej Laila

Jeg håber, at du kan redde vores familie og vores cairn terrier tæve på to år. Vores lille Vimse er ustyrlig, og jeg magter det snart ikke mere. Hun gør som bare pokker hele tiden, når hun er ude i forhaven, der er hegnet ind, og hun piber altid, når hun skal ud. Vi går hen og lukker hende ud, så hun kan tisse, men hun tisser bare ikke. Hun starter nærmest med gø med det samme, hun kommer ud. Som om hun skal vise, at HER kommer hun.

Læs også: Dyrlæge: Hund med kløe og allergi

Det er kun, når vi går tur med hende, at hun nu kommer af med det, hun skal. Men lukker vi hende ikke ud, tisser hun bare indenfor, som om hun skal bestemme over os.

Et andet problem er, at hun stikker af. Vi fik hende, da hun var 10 måneder. Dengang havde hun aldrig været ude at gå tur, så hun ville jo se omverdenen, det har hun bare vænnet sig til. Så hun stikker stadig af, hvis ikke vi lukker lågen ordentligt, eller hvis postbuddet glemmer det.

Læs også: Hundefrisør: vil være hundefrisør

Hun kommer ikke selv tilbage, og når vi går ud til hende, skal vi være meget heldige, hvis hun kommer, og hun løber direkte over vejen lige ud foran bilerne, og det gør mig meget nervøs.

Vi venter os en baby til juni, og vi vil derfor gerne have en lidt mere velopdragen hund, som heller ikke gør og er vild, når der kommer nogen.

Håber du vil hjælpe!

Hilsen Camilla

Kære Camilla

Jeg kan i hvert fald hjælpe jer med nogle retningslinjer til, hvordan I selv kan gøre jeres hverdag med Vimse mere tålelig! Følger I dem, er I godt på vej, men det kræver altså en stor arbejdsindsats fra jeres side - ikke bare her og nu, men også i vedligeholdelsen!

At Vimse piber, når hun vil ud, er udelukkende en tillært adfærd. Det vil sige, at I har lært hende, når hun går til døren og piber, så bliver hun lukket ud. Det kan også være fint nok, men hvis det (som her) bliver til en slags aktivitet uden andet formål end at komme ud og gø ved hegnet, bør den stoppes allerede her. Da adfærden er tillært, kan den kun stoppes ved, at I ikke længere lukker hende ud, når hun beder om det...

Det er vigtigt her at pointere, at Vimse ikke tisser på gulvet for at vise jer, at hun bestemmer - hunde tænker slet ikke sådan! Hvorfor hun tisser inden døre, kan der være flere grunde til, men én ting er sikkert, det er "ingen lumske bagtanker" for sådanne nogle har hunde slet ikke. Det er min vurdering ud fra din beskrivelse, at hendes urenlighed skyldes et forhøjet stressniveau i situationen, der således sætter gang i produktionen af urin. Når hun så falder ned igen, har hun derfor et behov for at besørge.

Del haven op

Når du skriver forhaven, må det betyde, at der også er en baghave? Det er min anbefaling, at I deler haven op således, at Vimse, når hun er i baghaven, ikke har mulighed for at komme ud i forhaven - og heller ikke har mulighed for at se forbipasserende fra gaden. Så hvis baghaven ikke er hegnet ind, er det min anbefaling, at I gør det.

Træningen til at kunne opholde sig i forhaven uden at gø kræver nemlig jeres tilstedeværelse, hvilket jeg kommer nærmere ind på i nedenstående. Baghaven skal derfor bruges separat til de situationer, hvor I ikke har mulighed for at være sammen med hende i haven - og det skal kun være ganske korte ophold, så hun ikke når at kede sig.

Adfærden inden døre

* Ignorer ethvert forsøg fra Vimses side om at blive lukket ud. Skulle der komme en tissetår inden døre, tørrer I den blot uanfægtet op.

* Når Vimse er rolig, og når hendes opmærksomhed er væk fra døren til haven, kan hun lukkes ud - altid kun på jeres initiativ, og helst af en anden dør end den, hun umiddelbart søger (hvis dette er muligt). Dette vil nemlig lære hende, at hun intet opnår med piberiet og rastløsheden, hvilket over tid langsomt vil udslukke adfærden helt. Det bedste ville dog være, hvis I kan nå at lukke hende ud, inden hun selv får tanken. Derved undgår I, at hun kører sig selv op.

* Sørg for, at hun flere gange dagligt bliver luftet i snor, så hun får tisset og gjort sig ordentligt ren. På den måde kan I også helt udelukke hendes rastløshed og piberi som et tegn på, at hun skal ud at tisse - og derfor bedre ignorere det.

Adfærden i haven

* Det er i starten nødvendigt, at I er sammen med hende, når hun luftes i haven (og gerne i snor/fleksline). På den måde vil I straks kunne begrænse hendes gøen ved hegnet. Dette gøres ved, at I går ind foran hende og tydeligt sige "nej", hvorefter I leder hende væk fra hegnet. Ros hende big time for at lade sig aflede. Hvis I kan nå at aflede hende, inden hun begynder at gø, er det absolut at foretrække.

* Som afledning, når hun luftes i forhaven, kan I sprede hendes foderration på græsset, så hun kan søge sin mad. Del evt. foderrationen i to (morgen/aften). Har hun lidt spisevægring, kan I med fordel blande lidt leverpostej i. Det kunne også være boldkast, søgning efter et yndlingslegetøj, eller at I lærer hende små cirkustricks som danse, twiste, rulle m.m. for at få lækre godbidder.

* Når hun skal til at være alene ude i forhaven, kan I enten sprede foderet i græsset eller tildele hende et råt ben, som hun kun har, når hun er alene i haven. Start med at gå ud sammen med hende, så hun ikke starter med at løbe til hegnet og gø. Når hun er rolig og i gang med en af de nævnte aktiviteter, kan I gå ind, og lade Vimse blive tilbage. Det er vigtigt, at hun i starten ikke er alene i længere tid end et par minutter. Over tid lægges der flere og flere minutter til. Er der tidspunkter på dagen, hvor der er mere trafik fra gaden end andre, bør I helt undgå at lukke hende ud der.

* Gør det til en vane altid at tjekke om havelågen er lukket, inden I lukker Vimse ud. Hvis det er et generelt problem, at postbuddet ikke lukker lågen efter sig, kan postkassen evt. placeres udenfor havelågen - blot et forslag.

Adfærden, når der kommer gæster

Ved ankomst af gæster kan I med fordel give Vimse snor på, så I bedre kan styre hendes glæde. Sørg for at træde lidt væk fra gæsterne, så der er plads omkring Vimse, når gæsterne ankommer - ros hende, så snart hun finder bare lidt ro. Først når gæsterne er kommet ind, og der igen er kommet helt ro over situationen, kan I tage snoren af hende. Bed gæsterne om at ignorere hende, så længe hun er opkørt.

Den forebyggende træning

Selvom cairn terrieren er en lille race, så er det en meget aktiv hund. Racen har brug for en ejer, der har tid til både at lege med den og til at gå lange sansestimulerende ture med den. Får den ikke optimal stimulering, finder den bare selv på noget - som for eksempel at gø...

Derfor vil jeg opfordre jer til, at I på jeres gåture også er aktive med Vimse (I skriver nemlig intet om hendes aktivering), så hun dels får brændt energien af der, og dels får leget med jer.

For eksempel vil en cairn terrier elske følgende aktiviteter:

* At søge efter godbidder eller legetøj i stenbunker og tætte krat.

* I kan også grave godbidder/legetøj lidt ned i jorden, så hun skal grave efter det - nogle giver deres hunde en sandkasse til netop sådanne aktiviteter.

* Brug naturen som agilitybane, i skoven kan hun f.eks. gå på line på træstammer, sidde balance på store sten osv. I byen kan hun f.eks. springe over, op eller kravle under bænke, gå på line på kantsten og lign.

* Lær hende også at løbe ved cyklen, så hendes behov for at strække ud også bliver tilfredsstillet. Byg langsomt hendes kondition op til, at hun løber to til tre kilometer så godt som dagligt.

* Hun kunne også få fordel af, at I meldte jer på et træningshold, så basistræning som indkald blev nyindlært.

Rigtig god træning og held og lykke fra Laila Pedersen

Læs også:
Advokat: køb af syg hvalp
Hundefrisør: trimning af pels

Del

Array
Array